Hírek

2004.12.10. 07:18

Művészek árvereznek a hajléktalanokért

Vultur Csaba

[caption id="" align="alignleft" width="126"] ef Zámbó két művét adja
[/caption]Több mint száz művész összesen 160 képét bocsátják árverésre szombaton a Nádor utcai Cent-rál Galériában. A befolyt összeggel a hajléktalanokat segítő Szalmaszál Alapítvány gazdálkodhat.

– Alapítványunk idén nyolcadszor rendezi meg a jótékonysági műtárgyárverést. Tavaly hárommillió forintot gyűjtöttünk össze – mondta kérdésünkre Totka Erzsébet, az alapítvány kuratóriumának titkára. – A szombati árverésből befolyt összegből egy valaha kocsmaként működő helyiséget újítunk fel. Az épületben hajléktalanok számára nappali melegedőt alakítunk ki.

A műveiket felajánlók egyike ef Zámbó István szentendrei képzőművész. Idén két különleges technikával, merített papírra készített művét árverezik el.

– Több árverésre is adtam már képet, mert fontos, hogy segítsek. Mindenki jól jár: az alapítvány pénzhez jut, a jómódúak pedig, amellett, hogy segítenek, értékes műalkotás birtokosai lesznek.

Háromezer utcalakó vár támogatásra

A hazai szociális szervezetek becslései szerint a fővárosban 20 ezer hajléktalan él. Közülük legalább három-ezren az utcán töltenek minden éjszakát. Az éjszakai szállásokon háromezer embert tudnak elhelyezni, de ezeket reggel el kell hagyni. A többiek ismerősöknél húzzák meg magukat éjszakára, de napközben ők is az utcán vagy nappali melegedőkben vannak. Az elmúlt években több mint 300 otthontalan halt meg Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!