Hírek

2004.12.21. 07:17

Megúszta a bírságot a tényeket feltáró cég

H. K. J.

Első alkalommal mentesülhetett egy építőipari áregyeztetést feltáró vállalkozás a bírság alól. A Gazdasági Versenyhivatal verseny-tanácsa a múlt héten döntött az első olyan ügyben, amelynek felfedéséhez az egyik kartelltag (az árakat összehangoló társaságok) döntő bizonyítékot szolgáltatott a versenyhivatalnak.

Ezért a Royal-Bau Rt.-nek nem kell bírságot fizetnie. A kartell másik tagját, a Construm Kft.-t 16,5 millió forint megfizetésére kötelezte a versenyhatóság. A két építőipari cég Budapesten, a Terézvárosban, egy társasház felújítására kiírt közbeszerzési pályázat utolsó szakaszában kötött versenykorlátozó megállapodást.

A hivatal közleménye alapján részleges vagy teljes bírságelengedés járhat a titkos megállapodás tagjának, attól függően, mikor és milyen mértékben tájékoztatja a versenyhatóságot a jogsértő szövetkezésről. Meghatározott feltételekkel – így döntő bizonyíték szolgáltatása esetén – az érintett mentesül a bírság alól. Másrészt ha közreműködik a titkos megállapodás feltárásában, úgy a kiróható büntetés összegéből jelentős kedvezményt élvezhet.

A versenyhatóságok – a kőkemény ármegállapodások felderítése végett – manapság világszerte ehhez a módszerhez folyamodnak. A versenyhivatal több sikeres leleplezést remél. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!