Hírek

2004.12.06. 06:46

Märtin jövőre már Peugeot-val versenyez

Régóta pletykálták a ralivilág berkein belül, hogy a 2005-ös szezontól Markko Märtin, a Ford észt versenyzője majd egy Peugeot volánját forgatja.

Kocsis Máté

Aztán jött a hidegzuhany: a Peugeot és a Citroen bejelentette, 2005 végén kivonul a raliból. Ez természetesen azt is jelentette, hogy a pletykák abbamaradtak. Most viszont nyakunkba zúdult a fekete leves.

A Peugeot ugyanis bejelentette, Markko Märtin jövőre nála fog versenyezni. A francia csapat, illetve az észt pilóta tehát mindössze egyéves megállapodást kötött, ami első hallásra értelmetlen – főleg annak ismeretében, hogy a Ford viszont továbbra is rója majd a kilométereket a ralipályákon, így talán egyeduralkodóvá válhat a franciák távozását követően. A Peugeot sikert sikerre halmozott az utóbbi években, ám idén és tavaly nem ment neki, így mindenképpen szeretne világbajnoki címmel vagy címekkel búcsúzni a rali világától. Ehhez adott egy alapvetően jó autó, amely azonban csak az idei szezonra kezdett beérni, de 2005-ben akár világbajnok is lehet. A csapat elsőszámú pilótája pedig Marcus Grönholm, aki Märtin egyik legjobb barátja a vb szereplői közül, és igen nagyra becsülik egymást. Kell ennél több egy versenyzőnek? A válasz magától értetődő. – Annak ellenére, hogy a szerződésem csak egy szezonra szól, nagyon boldog vagyok, hogy a Peugeot mellett döntöttem. Ráadásul alig várom, hogy Marcusszal dolgozhassak – mondta Märtin a szerződés aláírását követően.

Az észt döntésének helyességét az is bizonyítja, hogy az idei Ford Focus WRC a szakértők szerint a mezőny legjobb autója volt, vagyis mindenki világbajnoki címet várt a csapattól, ennek ellenére – több mint 50 pont hátránnyal – csak a második lett a konstruktőrök versenyében.

Markko Märtin
Nemzetisége: észt
Született: 1975. november 10.
Raliversenyző: 1994 óta (WRC: 1997–)
Legjobb eredménye: Harmadik a pilóták versenyében, nagydíj-győztes Mexikóban, Franciaországban és Spanyolországban a Forddal

Kocsis Máté -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!