Hírek

2004.12.20. 00:00

Koalícióról tárgyalnak Romániában

Gy. Z.

Folytatni kell a tárgyalásokat a román liberális-demokrata D.A. pártszövetséggel egy közös kormánykoalíció kialakításáról – ezzel bízta meg Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét szombaton Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsa.

Markó Béla elnök szerint most az RMDSZ vezetői, parlamenti képviselői és szenátorai, a magyarság közéleti vezetői viselik a felelősséget azért, hogy miként alakul nem csak a magyar közösség, hanem az egész román társadalom sorsa. A szövetség „belső parlamentjének” is nevezett testület nyilatkozatot fogadott el, amelyben egyebek között megállapítja: a november 28-ai parlamenti választások – amelyek eredményeként az RMDSZ bejuthatott a parlamentbe – azt bizonyítják: hogy az utóbbi hónapok vitái és megosztó törekvései ellenére az erdélyi magyarság továbbra is határozottan kiáll a közösség politikai egysége mellett.

Miután Románia megválasztott elnöke, Traian Basescu bejelentette, az őt államfőnek jelölő D.A. szövetség állít miniszterelnököt, tárgyalásra hívta az RMDSZ-t, és a magyarok érdekvédelmi szervezete megkezdte az egyeztetést ezzel a politikai alakulattal is. Az RMDSZ célja az integrációs folyamat felgyorsítása, az egész romániai társadalom jóléte, a feszültségmentes román–magyar viszony, az erdélyi magyarság helyzetének további rendezése. Ennek érdekében a tanács megbízza a szövetség elnökét, hogy folytassa tárgyalásait a D.A. szövetséggel közös kormánykoalíció kialakításáról az RMDSZ választási programjának érvényesítése érdekében. „Meg voltam róla győződve, hogy az RMDSZ demokratikus megoldások mellett teszi le a voksát és nem vállal kezességet a négy éve kormányra került Szociáldemokrata Párt (PSD) által intézményesített maffiózó rendszer folytonosságáért” – jelentette ki Traian Basescu, a Románia elnökévé választott bukaresti főpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!