Hírek

2004.12.15. 07:30

Kevés a táppénz

TÁJÉKOZTATÁS Olvasónk kevesli táppénzét. Utánajárna, hogyan számolták ki az összeget.

BAMA

A táppénzzel kapcsolatos kérdésekről a megyei egészségbiztosítási pénztárak lakhelyünk szerint illetékes ügyfélszolgálatain érdeklődhetünk. Budapesten felkereshetjük a Teve u. 1–3. szám alatti irodát. Héfőn, kedden, csütörtökön reggel 8 órától délután fél 3-ig, szerdán fél 6-ig, pénteken déli 12-ig.

Hasznos információkkal szolgál a www.magyarország.hu című honlap „Ügyleírások” menüpontja. Általános tájékoztatást kapunk az OEP-székház Váci út 73/A szám alatti ügyfélszolgálati irodáján.

A táppénzre való jogosultságnak három alapfeltétele van. Annak jár, aki a biztosítás fennállása alatt vagy a megszűnését követő első, második, harmadik napon keresőképtelenné válik. A keresőképtelenséget orvosnak kell igazolnia. A biztosított négyszázalékos egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

Táppénzt tehát csak olyan jövedelem után kaphatunk, amelyből járulékot fizettünk. Az összeg megállapítását két tényező befolyásolja. Alapja a jogosultság kezdő napját megelőző naptári évben elért (az egészségbiztosítási járulék alapját képező) jövedelem naptári napi átlaga. Mértéke – folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetén – a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hetven százaléka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!