Hírek

2004.12.08. 00:00

Képzett nő, jól kereső férfi

Tavaly fogadta el a parlament az egyenlő bánásmód törvényét. – A jogszabály önmagában nem tesz semmit – mondta Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter. Jövőre létrejön az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Stépán Balázs

A rendszerváltást követően több férfi, mint nő veszítette el állását. Mára megváltozott a helyzet. Kevesebb asszonyt, több férfit alkalmaznak a munkaadók. A nők iskolázottabbak a férfiaknál, azonban a férfiakat megbízhatóbb, kiszámíthatóbb alkalmazottnak tartja a munkaadó – véli Göncz Kinga. Az iskolázottság a nők esetében azonban nem előny, sőt kevesebb bérért dolgoznak, mint a férfiak. „A nők karrierje megtorpan az üvegplafonnál – állítja a miniszter asszony. Hiába van diplomájuk, a többség gyakran nem jut tovább a középvezetői szintnél. Vezető beosztásba még a jellegzetesen női pályákon, az iskolákban is a férfiak kerülnek.”

A közéletben ugyan tekintélye van a nőknek, de a polgármesterek többsége férfi. Minél kisebb egy település, annál nagyobb az asszonyok esélye. A „versenyszektorban” még rosszabb a helyzet. Egy magánvállalat személyzeti politikáját csak kedvezményekkel, a járulékfizetés mérséklésével befolyásolhatja a kormány. A munkaadókat ösztönözni kell, hogy megérje alkalmazni a gyesről, gyedről visszatérő kismamát. A kormány tervezi, hogy a gyes mellett már egy év után munkát lehessen vállalni, a kettő ne zárja ki egymást, mint jelenleg. Támogatni kell a részmunkaidős dolgozót alkalmazó vállalkozókat is. „Sok aszszony gondozza napközben idős, fogyatékos családtagját” – indokolja az elképzelést az esélyegyenlőségi miniszter.

Az uniós forrásokat is mozgósítani lehet, hogy a gyerekekről, rászoruló idősekről, fogyatékosokról gondoskodó intézményeket bővíthessék, ezzel csökkenjenek a családi terhek. „Költségvetési támogatással uniós pályázatokat nyerhetünk” – biztat Göncz. 2005 elejére tervezik az Egyenlő Bánásmód Hatóság létrehozását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!