Hírek

2004.12.09. 00:00

Juscsenko: biztos, hogy megmérgeztek

Közelebb került a válság leküzdéséhez az ukrán parlament: az alkotmány módosításával elfogadta a választási törvény módosítását.

Gyulay Zoltán

Az ukrán parlamentben a képviselők szerdán váratlanul egyetértettek abban, hogy az ellenzék által kezdeményezett csomagtervet megszavazzák. Az alkotmány módosítására vonatkozó javaslat szerint a leendő köztársasági elnök jogkörét alaposan megnyirbálják.

Ezt követően a 450 képviselőből 402 a változásokat lehetővé tevő törvények mellett szavazott. A leköszönő államfő, Leonyid Kucsma a változásokat jóváhagyja. Volodimir Litvin parlamenti elnök az eredményt úgy értékelte, hogy „Ukrajna egy és oszthatatlan”.

Az ellenzéki Viktor Juscsenko hívei régóta feltételezik, hogy jelöltjük titokzatos megbetegedése szeptemberben mérgezésre vezethető vissza. A második fordulóban minden bizonnyal csalás miatt alulmaradt jelöltet he-tekkel ezelőtt az osztrák fővárosban, a Rudolfinerhausban kezelték. Ukrán származású kezelőorvosa, Nikolai Korpan professzor a londoni The Times-ban azt nyilatkozta, hogy „Juscsenko az anyagot más személyektől kapta”.

Arra a kérdésre, hogy vajon megölésének szándékával-e, a válasz így hangzott: „igen, természetesen”. A Der Standardban az orvos később jobban behatárolta kijelentését. Eszerint ő csak „különböző változatokról” beszélt az angol újságíróval.

Korpan úgy véli, hogy a mérget élelmiszerrel vagy vízzel vitték be a szervezetbe, az injekció lehetőségét kizárják. Juscsenko arca a betegségből következően meglehetősen elcsúfult és tele lett himlőhellyel. A szakember ebből arra következtet, hogy a politikust dioxinnal mérgezték meg. Ez a méreg ugyanis a kelések különösen súlyos formáját váltja ki.

Juscsenkónál azonban nem végeztek célzott vizsgálatot dioxin gyanújával. Michael Zimpfer, a bécsi klinika főorvosa azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ritka betegségről van szó. Maga a politikus kijelentette: tudja, ki mérgezte meg, és hamarosan kitálal.

A dioxin lassan és alattomosan gyilkol

A tetraklór-dibenzo-p-dioxin (TCDD) a legveszélyesebb emberi kéz által alkotott méreg. A lombtalanítás, a hulladék-égetés, a PVC-előállítás mellékterméke. Keletkezhet klórtartalmú veszélyes hulladékok égetésekor is. Mind az állati, mind az emberi élő szervezetet rongálja lassú, alattomos módon. Gyengíti az immunrendszert, rákkeltő hatású, génkárosító, megtámadja az anyagcsere-folyamatokat is. A szervezetbe bekerülve olyan enzimtermelő reakciókat vált ki, amelyek során egyes az élethez elengedhetetlen fontosságú anyagok is elbomlanak.

Nikolai N. Korpan, a bécsi magánklinika sebésze

1956. december 24-én született Ukrajnában

1986-ban a kijevi egyetemen diplomázott kitüntetéssel

1991-ben ösztöndíjas Bécsben, majd Európában és az Egyesült Államokban továbbképzi magát

1995 óta a bécs-währingi evangélikus kórház sebészprofesszora

191 cikk és tanulmány szerzője, társszerzője; 27 nemzeti és

8 világszabadalom tulajdonosa; számos tudományos kitüntetés viselője

Julija Timosenkót körözte az Interpol

Ha Juscsenko nyeri az elnökválasztás második fordulóját, valószínűleg Timosenko lesz a kormányfő. A „narancsszínű forradalom” meghatározó személyisége az Interpol által körözöttek listáján is szerepelt. A moszkvai államügyészség ugyanis elfogatóparancsot adatott ki a 44 éves politikus asszony ellen csalás megalapozott gyanújára hivatkozva. Timosenko és férje a kilencvenes években energiaimporttal foglalkozott, és a házaspár szoros kapcsolatban állt Oroszországgal. A vád szerint kenőpénzt adtak át magas rangú orosz katonatiszteknek.

Az asszony, aki korábban az ukrán kormányfő helyettese volt, összeesküvést gyanít. Szerinte a régi államhatalom, maga a leköszönő Kucsma elnök áll az ügy mögött. A kijevi igazságszolgáltatás évek óta eljárást folytat Timosenko ellen, aki 2001-ben hat hetet vizsgálati fogságban töltött. Az Interpol azért adott ki letartóztatási parancsot a nő ellen, mert figyelmen kívül hagyta az orosz hatóságok idézését. A nemzetközi bűnüldöző szervezet kedden visszavonta az elfogatóparancsot.

T. A.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!