Hírek

2004.12.31. 06:37

Idén az járt jól, aki tőzsdére vitte pénzét

Egyes tőzsdei papírok két-háromszorosát érik az egy évvel ezelőtti értéküknek. Lakáson nemigen lehetett keresni.

Hajnal L.–Teszler V.

A Budapesti Értéktőzsde ritka jó évet hagy maga után. Ha valamennyi részvényt egy kalap alá vesszük, a papírok értéke több mint 50 százalékot emelkedett – összegzett Török Bálint. A BudaCash Brókerház elemzője elmondta: legjobban azok jártak, akik FHB-részvényt vettek még a múlt év végén, ők ma háromszoros áron adhatnak túl a papíron.
Persze azok sem panaszkodhatnak, akik az OTP vagy a Mol mellett tették le voksukat, hiszen megduplázták befektetett pénzüket. Nem volt mindenki ennyire szerencsés. A buszgyártó Nabi részvényeit az év elején 1200 forint felett lehetett venni, ma pedig mindössze harmadáért, 400 forintért válhatunk meg tőlük. Hasonló sors jut a konzervgyári papír, a Globus tulajdonosainak is.
Jövőre várhatóan nem szárnyal majd ennyire a tőzsde, de azért egy 10 százalékos növekedés benne van a részvénypiacban – véli Török Bálint.
Állampapírba a múlt év végén, év elején jobban megérte befektetni, akkor az egyéves futamú kötvényre 11,1 százalék hozamot garantáltak, most már csak 8,6 százalékkal fial a pénz.
Ami a devizákat illeti, az évre az euró erősödése és a dollár jelentős gyengülése nyomta rá a bélyegét. Rosszul járt, aki az amerikai zöldhasúért év elején 210 forintot adott, hiszen tegnap egy dollár 180 forintba került.
Idén véget ért az ingatlanárak előző években tapasztalt látványos felfutása. Gyors és jelentős haszonszerzésre már nem lehet számítani lakásvásárláskor. Egy-két kivételtől eltekintve az ország minden területén 5-10 százalékkal csökkentek az árak. A hosszú távú befektetési szándékkal vásárlók viszont jól jártak, hiszen 2004-ben olcsóbban juthattak ingatlanhoz.
Az ingatlanpiac stabil, jelentős változásokra nem lehet számítani jövőre sem – nyilatkozta a Reggelnek Gerő András, a fővárosi Otthon Centrum ügyvezetője.
A pénzüket termőföldbe fektetők idén mintegy 25 százalékos árnövekedésre számítottak. Csalódniuk kellett. Csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és minden mezőgazdasággal kapcsolatos szabályozás napvilágot látott. Az idei esztendőben ezért az átlagárak megrekedtek a tavalyi szinten.

Legnépszerűbb a bankbetét

Hazánkban a legtöbben változatlanul takarékbetétben vagy folyószámlán tartják félretett pénzüket. Az utóbbi években azonban egyre inkább csökken a két legnépszerűbb megtakarítási forma részesedése. Magyarországon ma a felnőtt lakosság 37 százaléka rendelkezik pénzügyi befektetéssel – közölte Kozák Ákos, a GfK Piackutató Intézet igazgatója. Bankbetétben a lakosság 22 százaléka tartja megtakarításait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!