Hírek

2004.12.09. 00:00

Hová lesz a parkolási pénz?

Címkék#Vélemény

Milliárdokat fizetnek be az autósok a Centrum Parkoló Rendszer Kft. pénztárába. A parkolási díjak döntő része a cég zsebébe vándorol, az önkormányzatok alig vagy egyáltalán nem kapnak belőle.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="298"] Megbünteti a parkolóellenőr, aki nem fizet a Centrum kasszájába. A bevételről mélyen hallgatnak.
[/caption]Üzleti titokként kezeli a Centrum Parkoló Rendszer Kft., hogy mennyit keres az autósokon a parkolási díjjal. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos bizonytalan abban, hogy nyilvános adat-e a parkolási bevétel, hiszen az autósokat rendelet kötelezi díjfizetésre. Péterfalvi Attila szerint minden azon múlik, hogy milyen szerződést kötöttek az önkormányzatok a Centrummal.

A szerződés tartalmát azonban a Centrum titokként kezeli. A kerületek sem beszélnek róla.

A Reggel osztott-szorzott.
Az eredmény döbbenetes! A társaság hét kerületben harminckétezer parkolóhely után szed díjat. Több mint hétezer fizetőhely a VII. kerületben található, száz- és száznyolcvan forintos tarifákkal. Ha csak százhúsz forintos óradíjjal számolunk: egy óra alatt nyolcszáznegyvenezer forint.

Napi tízórás kihasználtsággal számolva a VII. kerületben 8,4 millió a bevétel. Évente 260 munkanappal szorozva csak Erzsébetvárosban kétmilliárd-száznyolcvanmillió forintot szednek be. Ehhez képest tavaly százegymillió forintot kapott vissza a parkolási bevételekből. A VIII. kerület fél év alatt 19,5 millió forinthoz jutott a 2300 hely után. Legrosszabbul a XI. kerület jár, ők egy fillért sem kapnak a bevételből.

Centrum: sokba kerül a parkolás üzemeltetése

A társaság szóvivője, Tulik Ágnes közölte: magasak a fenntartási és az üzemeltetési költségek, köztük a parkolóautomaták kölcsönbérlete. Több mint kétezer autó mozgáskorlátozott-igazolvánnyal parkol ingyen, ezeknek jelentős része hamis. Csak a Centrum területén negyvenezer ingyenes parkolásra jogosító lakossági engedélyt adtak ki az önkormányzatok. Ezen felül számolni kell még a kedvezményes intézményi engedélyekkel. Az autósoknak mindössze negyven százaléka hajlandó parkolási díjat fizetni. Az adósok csupán tizenöt százaléka rendezi adósságát a felszólításra. A többiek ügyét csak akkor tudják bíróság elé vinni, ha elég nagy összegű tartozás gyűlt össze.

A nem fizető autósok milliárdokkal tartoznak a Centrumnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!