Hírek

2004.12.11. 00:00

Hétfőn érkezik a halálhír

Holtakat cseréltek össze a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban. Arról a halottról, amelyiket a lőrinci temetőből vitt vissza a kórház, családja hétfőn tudja meg, hogy már nem él.

Tóth Tímea – Izing Antal


– Éppen annak a családnak a halottja tűnt el – mondta Gerő Gábor főigazgató –, amelyik a temetésen fedezte fel a számukra idegen holttestet. A kórház visszahozatta a temetőből. Szerveinek fizikai tulajdonságai és a boncolási jegyzőkönyv összevetése alapján azonosították.

Erről a halottról, aki tévedésből megjárta a lőrinci temetőt, családja hétfőn, tehát holnapután fogja megtudni, hogy már nem is él. A panaszos család által keresett néni holttestéből azért maradhattak meg szervmaradványok, mert a kórbonctanon korábban vizsgálták az agyát. Ennek egyes szöveteit nyilvántartás alapján tárolták.

Ebből lehetett megállapítani – mondja Gerő -, hogy az agymaradvány az övé. A főigazgató belátja: a rokona holttestét kereső családot ez nem nyugtathatta meg. Nem beszélve arról – tette hozzá –, hogy egy másik, ismeretlen család nem saját rokona sírjához jár ki. Hiszen a más néven kiadott néni holttestét, akiből csak szövetek maradtak, nem tudják, hogy ki temette el saját halottjaként. A hamvasztások gyakorisága miatt ez nem visszakereshető – mondta a főigazgató. Mindhárom halott hetven-nyolcvan éves kora körül hunyt el, nem naponta látogatott nő volt.

A családok által beküldött ruha mérete a halottcsere ellenére is megfelelt. A kórház 52 férőhelyes teremhűtős hullakamrát üzemeltet. A pesterzsébeti halottcsere miatt legalább ötvenkét család tartozhat abba a körbe, amely nem saját rokona holttestét temette el a közelmúltban.

Felmentését kezdeményezik

A temetkezési vállalkozótól úgy tudjuk, hogy az érintett család megnyugodott, és nem kíván eljárást indítani. Feljelentést senki nem tett.

A XX. Kerületi Rendőrkapitányság a kórház bejelentése után bűncselekmény hiányában nem indított nyomozást. A fővárosi Fidesz–

MKDSZ-frakció várhatóan a főigazgató, Gerő Gábor felmentését kezdeményezi a jövő heti egészségügyi bizottság ülésén.

a kórház, családja hétfőn tudja meg, hogy már nem él. Tóth Tímea – Izing Antal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!