Hírek

2004.12.27. 00:00

Gőzerővel nő a gázár, túlpörög az óra

Stépán Balázs

Nem emelkednek jelentős mértékben a gázárak – ígérte több esetben a kormány vezető politikusa. Kijelentését nehéz komolyan venni. Mert a körülmények meglehetősen bonyolultak. Egyfelől ott a szorító gazdasági kényszer, másfelől az elvárt szociális érzékenység. A kormány tehát csak „tűzoltásra” vállalkozhat, ha akar és képes rá. Támogathatja például a legelesettebb családokat. Biztathatja őket, fogyasszanak kevesebb meleg ételt, a családfő után a mama, majd a két kölyök fürödjön a kád vízben. Talán akkor sikerül 1500 köbméter alá tornászni a gázfogyasztást, és még jól is járunk. Ez esetben ugyanis alig négy és fél százalékkal fizetünk többet a gázért a következő hónapokban.

A kormány egyszer már próbálkozott hasonló megoldással. A Pénzügyminisztériumtól ingyenes zöld telefonvonalat kaptunk. Azon elmondhatta mindenki az ötletét: hogyan lehetne megtakarítani pénzt a költségvetés számára. Nem tudom, hányan telefonáltak és mit tanácsoltak, de akkor rosszul jártunk.

Most a lecke, a takarékosság. Vajon milyen tanácsot adna hozzá a miniszter? Hogyan lesz valakiből megbízható kisfogyasztó? Havi három pörkölt, néhány tea, a reggeli kávé is túlpörgeti a gázórát a megengedett köbmétermértéken. Különösen, ha nagy a család. Nem szép, kockázatos és balesetveszélyes, de célra vezető megoldás lehet a szomszéd órájára kötni a csöveket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!