Hírek

2004.12.02. 07:12

Furcsa vál(t)ás a Nemzetnél

A magyar sajtóval kapcsolatban egyre kevesebb dolgon lepődik meg az ember. Arra azért felkapja a fejét, ha egy teljes rovat kerül utcára.

Hegyi Áron

Ahogy történt november utolsó napján (hivatalosan 2005. január 1-jétől) a Magyar Nemzet sportrovatával. Mármint a teljes társasággal, rovatvezetővel és újságírókkal egyaránt. A nem hivatalos indoklás szerint a rovat munkatársai nem a lap által elvárt módon, szellemiségben írtak a magyar sportvezetésről. Itt nyilván nem arról van szó, gól volt-e a gól, és les volt-e a les, hanem hogy a hazai sport, és elsősorban az élsport (amivel az újságírók a legközelebbi viszonyban vannak) irányítása számos támadási felületet kínál. Ezeket egyik lap jobban, másik kevésbé használja ki, ami függ a lap irányvonalától, kormánypárti vagy ellenzéki kötődésétől. És függ persze a lapba cikkeket író újságíróktól, akik a véleményformálás szabadságának hitében ragadnak tollat. Köteles-e az újságíról adott esetben elveivel ellentétes módon követni a lap vezetését? Mit lehet erre mondani? Úgy fest, aki fizet, az húzatja a nótát, akinek meg nem tetszik a nóta, az hagyja el a helyiséget.
Valami hasonló volt a helyzet a Magyar Nemzet sportrovatánál, ahol a Malonyai Péter vezette rovat nem a lap elvárásai szerint viszonyult a sportvezetéshez, így mennie kellett. A Magyar Nemzet pedig újjáalakította a rovatot, aminek vezetésére, általános meglepetésre a baloldali kötődésű Népszava egykori rovatvezetőjét, Ballai Attilát kérte fel. A váltás körülményeiről a frissen igazolt rovatvezető nyilatkozott a Reggelnek.
– Leszögezném, hogy a Népszavánál eltöltött 12 év során végig korrekt volt velem mindenki, azután is, hogy bejelentettem a távozásomat, aminek részben szakmai, részben lelkiismereti okai vannak. Én megértem, hogy a Népszavának van irányultsága, amit követni akar, én viszont a jövőben nem pontosan ezt az irányt szeretném követni. Tudniillik, sajnos látom, mi történik a magyar élsportban, beleértve ebbe az irányítást, a finanszírozást, a költségvetést, és én ehhez nem tudok asszisztálni. Nem akarok fél szívvel dolgozni a Népszavánál, mert az nem lenne korrekt a lappal szemben. A Magyar Nemzet azzal az ajánlattal keresett meg, hogy építsek egy teljesen új rovatot, azokkal, akikkel én gondolom. Megkérdeztem a népszavás kollégáimat, hogy jönnének-e velem, ők pedig igent mondtak. December 31-ig vagyunk papíron a Népszava alkalmazásában, azonban munkát már nem végzünk. Január elsejétől leszünk a Nemzetnél.
Malonyai Péter, a polgári napilap korábbi sportrovat vezetője nem kívánta kommentálni a történteket, mint mondta, számára ez munkaügyi kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!