Hírek

2004.12.02. 07:06

Fari lezárt egy korszakot

A magyar kézilabdázás korszakos egyénisége, Farkas Ágnes lemondta a válogatottságot. Több mint egy évtizedet játszott címeres mezben.

Hegyi Áron

Véget ért egy korszak a magyar női kézilabdázás történetében. Farkas Ágnes, az 1995-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett válogatott utolsó tagjaként szerdán végleg visszavonult a válogatottból. Farkas 1993-ban Lengyelország ellen mutatkozott be a nemzeti csapatban. Összesen 206 alkalommal ölthette magára a címeres mezt, melyben összesen 944 gólt szerzett. A dán Aalborgban játszó világklasszis átlövő döntését azzal indokolta, hogy fizikálisan nem tudott kellő mértékben felkészülni az Európa-bajnokságra.
– Nem tudtam lépést tartani a fiatalokkal, egészségügyi okok miatt úgy döntöttem, nem vállalom a szereplést. Döntésemet nem rövid idő alatt hoztam meg, hanem hosszú folyamat eredményeként. Nem kell egyetérteni döntésemmel, csak arra kérem a közvéleményt, fogadja el – mondta a remek balátlövő.
Farkas Ágin kívül az 1995-ös nagy csapatból Pádár Ildikó van még a keretben, azonban már ő sem játékosként, hanem Kiss Szilárd mellett, mint másodedző segíti a felkészülést.
Farkas Ági csapatkapitányi karszalagját a világklasszis kapus, a 2003-ban és 2004-ben is év játékosának választott Pálinger Katalin örökölte.

Farkas Ágnes

Született: 1973. 04. 21., Budapest

Magasság/súly: 184 cm/71 kg

Posztja: baloldali átlövő

Klubjai: Építők, Spartacus, FTC, B. Dortmund (német), Koprivnica (horvát), Dunaferr, Herz-FTC, Aalborg (dán)

Első válogatott mérk.: 1993. 10. 16-án Lengyelország ellen

Válogatott mérk./gól: 206/944

Eredményei: olimpiai 2. (2000, Sydney), 3. (1996, Atlanta), 5. (2004, Athén); 2x vb 2. (1995, Bécsújhely, 2003, Zágráb), vb 5. (1999), vb 6. (2001); Európa-bajnok (2000, Bukarest), Eb 3. (1998), 5x magyar bajnok, 6x MK-győztes, 2x horvát bajnok és kupagyőztes, német kupagyőztes.

A kapitány szűkítette a keretet, Sugár Tímea ismét kimaradt

Kiss Szilárd, szövetségi kapitány kijelölte a december 9-én kezdődő hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő női kézilabda-válogatott 16 fős szűk keretét. Pontosabban csak 15 játékos veheti biztosra, hogy december 9-én ott lesz Győrben a Fehéroroszország elleni mérkőzésen. Az egyetlen üres helyre hárman pályáznak: a ferencvárosi balszélső, Kirsner Erika, a dunaújvárosi jobbszélső, Pálffy Zsuzsa és a DVSC átlövője, Szűcs Gabriella. Közülük pénteken este, a Románia elleni zártkapus mérkőzés után fog választani a kapitány.

A csoportmérkőzések után egyébként további három játékos nevezésére van lehetőség, ezért Kiss Szilárd elvárja, hogy a most kimaradók teljes harci készültségben legyenek az Eb végéig. A keret egyébként Balogh Beatrix (Cornexi) és Nagy Ivett (Dunaferr) kivételével megegyezik az Athénban ötödik helyen végzett olimpiai csapattal.

Előbbi Pálffyt, utóbbi pedig Kirsnert szoríthatja ki a keretből. Sugár Tímea, a Cornexi kapusa az olimpia után az Európa-bajnokságról is lemaradt.

Schiller Zs.

A válogatott keret

Kapusok: Pálinger Katalin (Dunaferr), Sirina Irina (Győr)

Mezőnyjátékosok: Balogh Beatrix (Cornexi-Alcoa), Bohus Bea, Ferling Bernadett, Kindl Gabriella, Kulcsár Anita, Lovász Zsuzsanna, Nagy Ivett, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana (mind Dunaferr), Mehlmann Ibolya, Görbicz Anita (mind Győr), Siti Eszter (FC Köbenhavn), Tóth Tímea (Ferencváros).

a válogatottságot. Több mint egy évtizedet játszott címeres mezben. Hegyi Áron -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!