Hírek

2004.12.28. 07:10

Egyszer eljön a nap

Még nincs szerződése Rátgéber Lászlónak a következő szezonra. A tervek szerint december végéig kellene tárgyalni róla, de az edző úgy véli, az egyeztetés most már valószínűleg januárra marad.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="104"] Bár amerikai embléma díszeleg a szerelésén, Rátgéber maradni akar a fekete-fehéreknél
[/caption]A szándékait illetően nem titkolózik, s nem csak azért, mert a PVSK női kosarasait képtelenség elképzelni nélküle. – Ha rajtam múlik, eszem ágában sincs elmenni Pécsről, most már minden ide köt – mondja. – Olyannyira, hogy tartozásom is van, tartozunk a városnak, a közönségnek egy Euroliga-elsőséggel. Idén a harmadik helyig vitte a csapat, ráadásul Pécsett, ám az eredményt Rátgéber nem tartja kudarcnak.– Akkor annyi volt bennünk, sajnos nem több – tárja szét a kezét. – Most sokkal erősebbek vagyunk, mint májusban voltunk, ami persze korántsem garancia arra, hogy a legjobbak leszünk Európában, de esélyt ad rá, aminél nem kell több. Rátgéber büszke arra, hogy esztendőről esztendőre többet ér a csapata, ami nem csupán azzal mérhető, hogy nő a játékosok értéke a piacon. – Egyre erősebbek vagyunk mentálisan, valós az önértékelésünk, az önbecsülés sem hiányzik nálunk, szerintem egy csapatnál ezek a leglényegesebb jegyek a motivációhoz. Tudjuk, mit akarunk, s főként, hogy mit akarhatunk – magyarázza. – Szinte biztos vagyok benne, hogy egyszer eljön a mi napunk, és megnyerjük az Euroligát, ám hogy mikor, nem tudhatom. A feltételes mód nemcsak azért illik ide, mert így sportszerű. Azért is, mert sok jó csapat van Európában, arról nem beszélve, hogy egy-egy torna attól szép, hogy az előre kiszámíthatatlan apróságoktól rengeteg függ. Ha nem így lenne, ugyan kit érdekelne a kosárlabda, és általában a sport.

Mindenesetre a pécsi kosaras lányok nem panaszkodhatnak az érdeklődésre, hiszen 1800 bérletese van a klubnak. Mindez azt (is) jelenti, hogy átlagosan legalább kétezren-kétezerötszázan vannak a csarnokban meccsenként, ami nemcsak a hangulatra garancia, hanem a ragaszkodásra is bizonyíték. Rátgébert nem csupán az Euroliga izgatja. Ha minden jól megy, nyáron az amerikai profik között, a WNBA-ben is kipróbálhatja, mit tud. Esély van arra, hogy egy most alakul(gat)ó csapat felkészülését vezényelje, magyarán a szakmát kell beletöltenie a játékosokba, meccselni nem neki kell.– Ha öszszejönne a három hónapos munka, nagy dolog lenne – tervezget. – Előnyt húznék a hátrányból, abból, hogy a magyar edzőnek mindennel foglalkoznia kell, míg a tengerentúlon megoszlik a munka. De akármi lesz, az őszi rajtra visszajövök Pécsre. Föltéve persze, ha lesz szerződésem…

Rátgéber László

Született: Újvidék, 1966. október 11.

Klubja: MiZo Pécsi VSK

Legjobb eredményei: Euroliga harmadik helyezett

(2001, 2004), hét bajnoki és hét kupaelsőség a PVSK-val, Eb-4. , vb-10. a magyar válogatottal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!