Hírek

2004.12.18. 07:00

Cirkusz az egész világ

A Világszám című új Koltai Róbert-film sikerét máris borítékolhatjuk. Az eddigi bemutatókon a közönség lelkesen fogadta az alkotókat, köztük Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendezőt, aki maga is szerepel a filmben.

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="274"] Koltai Róbert (Naftalin), Györgyi Anna (műlovarnő) és Gáspár Sándor (Dodó) örömmel komédiázik együtt a cirkuszban és a színházban is
[/caption]Menzel a Csocsó című Koltai-filmet látva úgy érezte, hogy szívesen dolgozna azzal az emberrel, aki készítette. Koltai Róbert „vette” az üzenetet. Amikor felvetődött a Világszám gondolata, megkereste a rendezőt. Jirí Menzel a színigazgató szerepére örömmel mondott igent. Másokat is könnyen meggyőzött az újabb „mozi mindenkinek” forgatókönyve. Gáspár Sándor, Györgyi Anna, Tóth Orsolya, Pelsőczi Réka, Ulmann Mónika és Bodrogi Gyula is boldogan vállalta szerepét. A film dramaturgja szokatlan módon Dés László lett. A Sose halunk meg óta együtt dolgozik Koltaival,  minden filmjének zenéjét ő szerezte. De a Világszám az első, amelynek a szövegébe is beleszólt.

Koltai azt mondja, régi álma valósult meg a Menzellel végzett közös munka során. – Jirí Menzel szerepel a Világszámban, ami önmagában is csoda – véli a rendező. – A munkái, például a Szigorúan ellenőrzött vonatok, a Hóvirágünnep, Az én kis falum miatt ismeretlenül is rokonomnak éreztem őt.

Menzel is elégedett: – Szeretem azokat a rendezőket – mondja –, akik nem önmaguknak rendeznek. Robi szerintem egy nagy gyerek, aki igazi élvezettel dolgozik. A filmben fájdalmas történelmi eseményről beszél, 1956-ról. De mert felülről látja és láttatja a történetet, csupa derű a film.

Koltai Róbert játszik is a filmben. Ikerpárt alakítanak Gáspár Sándorral. Koltai Naftalint, Gáspár Dodót játssza. Gáspár Sándor úgy véli, már a Csocsóban is jól működött kettőjük szögesen eltérő jellemű alakja. – Dodó és Naftalin kétpetéjű ikrek. Naftalin a jó szándékú, kétballábas. Dodó, akit én játszom, céltudatos, talpraesett figura. Egymás nélkül azonban nem léteznek. Nekem ez a film legfőbb mondanivalója is. Nem véletlen, hogy cirkuszban és színházban játszódik a történet java. Hiszen mindkettő a bizalomra, a szakmai fegyelemre és az odaadásra épül – állítja a színész.

A film számokban

Forgatási napok: 47 nap, átlag 12 óra, összesen 564 óra

Elfogyott: 30 ezer méter nyersanyag, 7050 adag kávé

és 2350 liter ásványvíz

Statiszták: összesen 1000 férfi és nő

Világszám

rendező: Koltai Róbert

írta: Horváth Péter

forgatókönyv: Horváth Péter és Koltai Róbert

dramaturg: Dés László

operatőr: Márton Balázs

gyártó: Filmsziget Kft.

forgalmazó: HungariCom

producer: P. Koltai Gábor

Tréfáért börtön

1903-ban Slomónak, a vándorcirkusz bohócának ikrei születnek. Dodó és Naftalin ott folytatják, ahol apjuk abbahagyta. Bohócok, artisták, igazi nevettetők. Az ötvenes években a Nagycirkusz ünnepi előadásán azonban balul sül el egy merész tréfa. Noha Naftalin a felelős, Dodó kerül börtönbe. Naftalin 1956 októberében kiszabadítja bátyját. Közben találkozik Pipitérrel, a fiatal nővel. De Dodó számára is tartogat a sors egy nőt, a műlovarnőt. És Dodónak döntenie kell. Elmegy a szerelmével külföldre vagy itthon marad a testvérével?

Konkoly Edit -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!