Hírek

2004.12.10. 07:00

Az önrendelkezés hoz megoldást

„Fontos, hogy nyertesei legyünk az európai integrációnak. Érvényesüljenek az autonómia-elképzelések. Több pénz jusson a Székelyföldnek és más magyar lakta vidékeknek” – mondta Borbély László.

Toronyi Attila

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség alelnöke szerint az erdélyi magyarság céljai akkor érvényesülhetnek, ha Adrian Nas-tase megnyeri az elnökválasztást. Az RMDSZ most esélyt lát arra, hogy ismét bekerülve a kormánykoalícióba részt vehet a döntéshozatalban. Nastase győzelme azért lenne fontos, mert a másik államelnökjelölt például többször is azt nyilatkozta: leállítja az erdélyi autópálya építését.

Az erdélyi magyar közösség vezetői elérkezettnek látják az időt arra, hogy fokozzák erőfeszítéseiket önrendelkezési elképzeléseik érvényesítésére.

Számos európai példa igazolja, hogy a konfliktusok hátterében főként autonómiatörekvések állnak. Spanyolország és Franciaország baszkok lakta részén 1968 óta feszült a helyzet. A kisebbség a fegyveres harctól sem riad viszsza. A merényletekben 36 év alatt nyolcszáz ember vesztette életét. A napokban vallott kudarcot az észak-írországi hatalommegosztásra irányuló tárgyalások újabb fordulója. Észak-Írországot változatlanul Londonból irányítják.

Pedig az olaszországi Dél-Tirol a bizonyíték arra, hogy megteremthető a nemzeti közösségek önrendelkezése.

Két ország megbékélésére jó példa Dél-Tirol, ahol rendezték a sérelmeket

Ausztriától az első világháború utáni békekötés csatolta el az akkor 97 százalékban német nyelvű területet. Róma kíméletlen olaszosításra, betelepítéssel az etnikai összetétel megváltoztatására törekedett. 1939-ben a Hitler–Mussolini-egyezmény értelmében a dél-tiroliak választhattak: vagy elfogadják a német állampolgárságot és elhagyják szülőföldjüket, vagy ott maradnak, de fel kell adniuk nemzeti önazonosságukat. 1945 után sokáig még ENSZ-közvetítéssel sem sikerült a rendezés. A hatvanas években napirenden voltak Dél-Tirolban merényletek. Csak 1972 januárjában lépett hatályba a Tren-tino–Dél-Tirol autonómiáját biztosító szerződés. Szakértők szerint Székelyföld sokban hasonlít Dél-Tirolhoz, így modellként szolgálhat az autonómiatörekvések számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!