Hírek

2004.12.02. 01:04

Az egyházak nem félnek

Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel tanácskoztak egyházi méltóságok a kórházak magánosításáról. A történelmi egyházak kitartanak a magánosítás leállítása mellett.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="131"] Korszerű műszerekkel kezelik a mosdósi kórház betegeit
[/caption]A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői helyesnek tartják, hogy állítsák le a kórházak és egészségügyi intézmények magánosítását. Tárgyaltak Rácz Jenő miniszterrel, de nem sikerült megegyezni. Bölcs-kei Gusztáv református püspök meglepődött a miniszter kijelentésén, miszerint az egyházakat „nyugtalanítaná”, ha leállítanák a magánosítást. Nem fordulnak Alkotmánybírósághoz, ha az igenek kerülnek többségbe. „Ha a kormányzat az egyházaktól partneri viszonyt vár, akkor meglehetősen furcsa, miért kell erőteljes kampányt folytatni az egyházi intézményekkel szemben”.
Az evangélikus egyház sem aggódik, sőt tervei szerint egészségügyi központot szeretne létrehozni – állítja Szebik Imre püspök.
A népszavazás eredményétől függetlenül megvalósítják elképzelésüket – reméli.
A katolikus egyház nevében Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára tiltakozott a miniszteri találkozón elhangzottak miatt.
A miniszter ugyanis kijelentette, hogy hamarabb kellett volna találkozni az egyházi méltóságokkal, mert akkor mindegyik egyház tájékozottabban befolyásolhatta volna híveit: ki, hogyan szavazzon. „Ezzel a miniszter azt sugallja, hogy az egyház nem megfontoltan döntött az igen szavazat támogatásában.” Egyik történelmi egyház sem tart a „viszszaállamosítás” veszélyétől.

a kórházak magánosításáról. A történelmi egyházak kitartanak a magánosítás leállítása mellett. Stépán Balázs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!