Hírek

2004.12.14. 07:06

A koldusnak csak a pénz jó

Hadat üzent Budapest a koldusmaffiáknak. Szeretnék kiszorítani a fővárosból a legális kéregetőket is. A szervezett bandákat pedig keményen megbüntetnék.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="162"] Tízezren kéregetnek rendszeresen. Egy részüket bérkoldusként nemzetközi bandák irányítják.
[/caption]A rendőrség már 1999-ben jelentést készített a döntéshozók számára a budapesti koldulásról. Napjainkra a fővárost mégis ellepték a kéregetők. Több a koldus, mint a rendőr, így érthető, hogy a hatóság fellépése csak tüneti.

Tény, hogy Gergényi Péter tavalyi budapesti főkapitánnyá való kinevezése óta nehezebb a dolga a szervezett koldusmaffiáknak. Az aluljárókban folyamatos a rendőri szolgálat, így a kéregetők kiszorultak az utcára, a terekre. A fővárosi önkormányzat MDF-frakciója szerint a maffia bevétele évente több százmillió forint.

Azt szeretnék, ha a bérkoldusok futtatóit, a „koldusstriciket” letöltendő börtönre ítélnék. A rendőrök ma is emlegetik a román Ioan G. 1999-es esetét. A férfinak érszűkület miatt levágták a lábait. Megismerkedett C. Enikővel, aki útlevelet adott neki, majd leitatta őt. Csak Budapesten, egy rákospalotai házban tért magához. A nő elvette az útlevelét és a tolókocsiját.

Ezután két hónapon át minden reggel kirakták szerencsétlent a Keleti pályaudvarnál. A tolókocsiját leláncolták száz méterre tőle. G. naponta tíz-húszezer forintot gyűjtött össze.

A leláncolt tolókocsi végül feltűnt egy rendőrjárőrnek. Sikerült elfogni és elítéltetni C. Enikőt és segítőit.
Legalább négy koldusmaffia osztotta fel a fővárost. Egy részük román, szerb-montenegrói bérkéregetőkkel dolgoztat. Ám a magyarok sem húzódnak a háttérbe. Például a békásmegyeri HÉV-állomás közelében minden reggel kiraknak egy nőt és egy gyereket egy Mercedesből, akik egész nap koldulnak. Este jön értük a luxusautó.

Az önhibájukon kívül az utcára került emberek többsége is kéregetni kényszerül. A koldusmaffia azonban keményen őrzi a legjobb helyeket, a szállodák, pályaudvarok, bevásárlóközpontok környékét, az idegenforgalmi szempontból kiemelt területeket. Így nekik csak a maradék jut.

– Már a körúti villamosokról is kiszorítanak bennünket – mondta K. Géza, egykori középiskolai szakoktató, aki válása után került utcára.
– A legújabb trükkjük, hogy „Éhes vagyok, segítsenek!” felkiáltással igyekeznek pénzhez jutni. Ám ha ételt kapnak, azt kidobják, csak a pénz jó nekik – erősítette meg társa, Gizella. A pár két éve lakik a Moszkva tér környékén, az utcán.
Mint mondják, nyáron még nagyobb a konkurencia. Májusban megjönnek Romániából, Szerbiából, Koszovóból a „maffiások”.

Filmet is készítettek a szegények vámszedőiről

Emir Kusturica Cigányok ideje című filmjét 1988-ban mutatták be. A koldusmaffia szervezését, munkáját mutatta be egy képzelt példán keresztül. Szerbiából gyerekeket, rokkantakat csempésztek Olaszországba, ahol bérkéregetésre kényszerítették őket. A szerencsétlenek egy részét a rokonság eladta a maffiafőnöknek. Franciaországban a közelmúltban szigorították meg a törvényeket. Párizst ugyanis ellepték a román koldusok.

A legújabb pénzkereset az internetes kéregetés

Kisgyerekkel, kutyával koldul a legtöbb bérkoldus, akiknek jó része testi fogyatékos, vagy annak mutatja magát. Ünnepek előtt megjelennek azok is, akik magukat valamelyik segélyszolgálat munkatársának adják ki és különböző képeslapokat, sőt vicckönyveket osztogatnak. Cserébe pénzt kérnek. Az igazi segélymunkásoknak hiteles igazolványuk van. A legújabb, világszerte terjedő trükk a világhálóhoz kapcsolódik. Ma 51 koldulóhonlap működik.

A jobb helyeket megvédik, ezért évekkel ezelőtt gyilkoltak is a budapesti Moszkva térnél

1998. március 19-én este valaki fejbe lőtte B. János hajléktalant a „munkahelyén”, a Moszkva térnél, egy járdaszigeten. B. már évek óta itt kéregetett a megálló autósoktól. A rendőrök 2001. január 6-án fogták el gyilkosát, K. Tibort. A testnevelési főiskolát végzett, volt úszóedző lecsúszva az utcára került. Egy ideig kéregetett, majd irányítása alá akarta vonni a koldusokat. B. János nem volt hajlandó leadni bevételének jó részét, ezért K. pisztollyal a helyszínen agyonlőtte.

Szemán László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!