Hírek

2004.11.15. 00:38

Világméretű járvány fenyeget

Óriási riadalmat keltett világszerte, hogy egy thaiföldi nő saját kislányától kapta el a madárinfluenzát, és bele is halt a fertőzésbe.

Matula Judit

A vírusfertőzés híre megdöbbentő volt. Korábban úgy hitték, hogy a betegséget okozó H5N1 vírus emberről emberre nem tud átterjedni. A nemzetközi egészségügyi szervezet, a WHO tudósai szerint nem lehet kizárni, hogy a vírus átalakult. A kórokozó korábban is átkerült fertőzött állatokból az emberbe, de az emberi szervezet ebből a szempontból zsákutcaként viselkedett. Őrizte, de nem juttatta tovább a vírust.

A haláleset viszont arra utal, hogy a H5N1 vagy átalakult, vagy kereszteződött az emberi influenzavírussal. Ha az utóbbiról van szó, akkor szupervírus jött létre. Gyilkol, mint a madárinfluenza, és olyan gyorsan terjed, mint az emberi influenza kórokozója.

A madárinfluenza-vírus először csak a kínai házikacsákat betegítette meg, később Dél-Ázsia vadmadarait is. Idén augusztusban jelentették először kínai tudósok, hogy a H5N1 vírust sertésekben is felfedezték. Ez azért számít fordulópontnak, mert a sertés meg tud fertőződni emberi influenzavírustól is. Holland orvosok vették észre, hogy a H5N1 házimacskákban is előfordul. És nem csupán akkor betegszenek meg, ha fertőzött madarat esznek, hanem egymástól is elkapják.

Tehát bizonyítottá vált, hogy emlősről emlősre is terjed a vírus. Ráadásul szintén Hollandiában felfedezték a madárinfluenza-vírus egy másik változatát. Olyan emberek szervezetében is kimutatták, akik soha nem érintkeztek fertőzött állattal. Ha valóban szupervírusról van szó, akkor nagyon nagy az esélye, hogy világjárvány elé nézünk. A WHO felhívása alapján ötven országban már megkezdték a felkészülést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!