Hírek

2004.11.04. 06:12

Verebes István királynője Hernádi Judit, a színésznő

Hol másutt találkozhatnánk Verebes Istvánnal (56), mint a pesti Broadwayn, a Nagymező utcában. Arról beszélgettünk, hogy elkészült a Hernádi-könyvvel, amikor megcsörrent a mobilja. Ki más kereshette volna, mint Hernádi Judit, aki most olvasta el a róla szóló könyv kéziratát.

Szilágyi Ágnes

Verebes mostanában mintha kivonult volna a szakmából. A közelmúltban volt olyan évad, amikor öt darabot rendezett, és két televízióban is feltűnt a fizimiskája. És most? Komáromban októberben Szomory Dezső II. Lajos című darabját rendezte. No meg Hernádi Juditról ír. Harminc pályatárs beszél Juditról, Verebes megjegyzéseivel. Az író szerint Hernádi királynő, de ahogy ő is, Judit is rosszkor született. A kötetbe apró novellákat, tárcákat írt arról, milyen is lenne a színésznő élete a két világháború közötti Vígszínházban. Az álomszerű látomásban összehozta Jób Dániellel, a fiatal Várkonyi Zoltánnal, Kabos Gyulával, Varsányi Irénnel, az akkori nagyokkal.

– Ott és akkor nem történne meg, hogy Kállai Ferencet elhessegetik a pulttól, mert a BB-házas Pongó „művész úrnak” főzik a kávét! – dühöng Verebes. Úgy látom, mintha elégedetlen, keserű lenne. Ugyan miért? – kérdez viszsza. Sikeres színésznő a lánya, a nagyfia Londonban végzett. Most ígéretes forgatókönyvet ír. Szép házban lakik a feleségével és a kisfiával. Négyezer kötetes könyvtára, nem akármilyen CD-gyűjteménye van. Szép élete volt. Rendezett, játszott, tévézett, rádiózott, írt. Ám úgy gondolja, a szakma, a színészek még soha nem voltak ilyen hullámvölgyben. A telt házas előadások ellenére. A színészek sem szeretik egymást igazán.

– Az sem kizárt, hogy az én tűrőképességem kevés – mondja, és felemlegeti a komáromi gálaműsort. A színházban ifjoncok cédulát osztogattak: „Verebes annyira magyar, mint Kajafás.” (Kajafás a zsidó főpap, aki Jézust elítéltette Pilátussal.) A színházi szakember válasza mindössze annyi volt: „Harmincöt éve ezen a nyelven teszem a dolgom.”
Verebes Istvánnak azonban van hátországa, ahol feltöltődhet. Ha kedve szottyan, kiül vidéki háza teraszára, és csodálja az alatta elterülő völgyet. Épp csak nem pipázik. És tudja már a karácsonyi kívánságát is, kiskutyát szeretne.

A színház körül forgott az élete

Család: nős, három gyermeke van: Zoltán, Linda és Mihály

Szerepei: Tartuffe, Cassius, Bozzi

Rendezései: Máli néni, Lepkék a kalapon,

Állítsátok meg Arturo Uit, Chicago,

Erzsébetváros, Gépírók, Cyrano de Bergerac,

Éjjeli menedékhely, Koldusopera, Három nővér, Sirály, Othello, Sok hűhó semmiért, Hamlet, Athéni Timon, Sosem lehet tudni, Lucifer-show

Kitüntetései: Jászai Mari-díj, Karinthy-gyűrű,

Móricz Zsigmond-gyűrű, Déri János-díj

Műsorvezető a Nap-keltében

Műsorvezető a Nap-keltében

„Öt éve jelentkezem szombat reggelente a Napkeltéből. Nagy megtiszteltetés, hogy ott dolgozhatok. A nézők szeretnek, megszokták a hétvégi reggeli sztárparádét, szeretik a jegyzeteimet. Ám volt idő, amikor csak a producer, Gyárfás Tamás kitartásának köszönhetően maradhattam a szombati nap műsorvezetője. Akkoriban a Nap-keltével párhuzamosan, az RTL Klubban egészen más műsorban láthattak

a nézők. Ma már a Nap-keltéből élek, más tévécsatornánál nem dolgozom.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!