Hírek

2004.11.24. 01:09

Ukrajna polgárháború előtt

A Mi Ukrajnánk párt képviselői előtt a parlamentben elnöki esküt tett Viktor Juscsenko, aki a hivatalos végeredmény szerint vesztesként került ki a választási küzdelemből.

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="285"] A tömeg áttörte a kordont, és lapzártakor a parlament épületének elfoglalására készült Kijevben
[/caption]Délutánra hívták össze Kijevben a törvényhozást, pontosabban ekkor találkoztak Viktor Juscsenko és az ellenzéki elnökjelölt hívei. A legfelsőbb rada hivatalosan csak akkor lett volna határozatképes, ha a 450 képviselőből legalább 226 a rendkívüli ülés megtartása mellett szavaz. Számuk kétszáz alatt volt. Vlagyimir Litvin, a parlament elnöke rámutatott: a törvényhozás nem avatkozhat a választási bizottság dolgába, s nem másíthatja meg az eredményt. Az esti órákig így csupán az volt valószínűsíthető, hogy az ellenzéki képviselők kiharcolják egy vizsgálóbizottság létrehozását.

Az ukrán törvényhozás körül több százezres tömeg gyűlt össze a nap folyamán. Olyan hírek terjedtek el, hogy orosz belügyi alakulatok szivárogtak be Kijevbe – civilben, illetve ukrán rendőrök egyenruhájába öltözve. Más értesülések szerint Zaporozsecből páncélozott katonai járművek indultak el, hogy szükség esetén gátat vessenek az erőszaknak az ukrán fővárosban. Az ukrán belügyminiszter-helyettes, Anatolij Priszjazsnyuk ugyanakkor kijelentette: a minisztérium „rendelkezik elég erővel, eszközzel és felhatalmazással ahhoz, hogy megvédje az ukrán népet és biztosítsa a közrendet”. Lapzártáig erőszakos cselekményekről nem érkezett hír, de Ukrajna minden jel szerint a polgárháború szélére került.

Tüntetés Kárpátalján

A mintegy tizenkét ezres, többségében fiatalokból álló tömeg délután 3 óra előtt kezdett el gyülekezni a Színház téren, a szakadó eső ellenére. A tüntetésen több magyarral, illetve nyelvünkön jól beszélő ruszinnal is találkoztunk. Egyöntetű volt a vélemény: Juscsenko képviseli a jövőt és Európát, Janukovics pedig a múltat és Moszkvát.

Lázin M. A./Ungvár

Bekéretett nagykövet

Udvardi Iván, a Külügyminisztérium politikai igazgatója november 23-án bekérette Jurij Muska ukrán nagykövetet. Szorgalmazta, hogy az ukrán hatóságok tanúsítsanak önmérsékletet, és valamennyi fél erőszak-mentes formában fejtse ki véleményét. Megerősítette: érdekünk, hogy Ukrajnában az európai demokratikus eszmeiség legyen az uralkodó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!