Hírek

2004.11.05. 07:36

Szélkakasokkal szemben

Külpolitikai kérdésekről beszélt újságíróknak a miniszterelnök, mielőtt elutazott volna a brüsszeli EU-csúcsra.

BAMA

A kormány mégsem kéri, hogy az Irakban szolgáló magyar alakulat megbízatásának három hónapos meghosszabbítását gyorsított eljárásban tárgyalja meg a parlament – közölte a miniszterelnök. Hozzátette: azt szeretnék, hogy az Országgyűlésnek legyen ideje részletesen megtárgyalni az ügyet.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a kormány szerdai ülését követően jelentette be, hogy a kabinet arra kéri a parlamentet: térjen el a házszabálytól a javaslat jövő hétfői tárgyalásakor. Gyurcsány Ferenc az iraki ideiglenes kormánytól érkezett kérés kapcsán, hogy egy évvel hoszszabbítsuk meg a katonák küldetését, azt mondta: kizártnak tartja, hogy kétharmados támogatást kapjon a „nyitott mandátumra” vonatkozó kérés.

A kormányfő szerint Magyarország, a szövetségesek és Irak érdekét is az szolgálja, ha a magyar zászlóalj csak akkor jön haza, amikor elvégezte a munkáját. „Három hónapra van még szükség, hogy azt mondhassuk, tartottuk a szavunkat – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Emlékeztetett arra, hogy Irakban január második felében demokratikus választások várhatók. Magyarország tehát nem teheti meg, hogy három héttel a voksolás előtt elhagyja az országot. Gyurcsány Ferenc „szélkakas-politikának” nevezte az ellenzék viselkedését, hozzátéve: egy ország irányítását nem lehet szélkakasokra bízni.

Kormányfői levél George Bushnak

Gyurcsány Ferenc levélben köszöntötte az újraválasztott amerikai elnököt. Hangsúlyozta, hogy a kiváló magyar–amerikai politikai viszony mindkét fél számára előnyös lehetőségeket teremt az együttműködés bővítésére. Gyurcsány Ferenc szerint a két ország vezetőinek közös felelőssége a kölcsönös nyitottság növelése és az, hogy megkönnyítsék az emberek közötti közvetlen kapcsolatokat. Megerősítette, hogy Magyarország az Egyesült Államok szoros szövetségese marad a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Busht köszöntötte Mádl Ferenc államelnök is.

A Fidesz nem támogatja az időhúzást

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az érvényes parlamenti határozat megsértését jelentené, ha magyar katona tartózkodna Irakban a december 31-i határidő után is. Rogán Antal úgy nyilatkozott: a kormány húzza az időt, hogy arra hivatkozhasson, nem volt idő felkészülni a katonák hazahozatalára. A Fidesz nem fogja támogatni a kormányt ebben az időhúzásban. A kormány a magyar közvélemény akarata ellen döntene a hosszabbítással – tette hozzá.

Egyes országok csapatkivonása Irakból

Spanyolország a májusi madridi merényletek, illetve az azt követő kormányváltás után jelentette be: a legrövidebb időn belül kivonja erőit Irakból. Az ibériai ország példáját hamarosan követte Nicaragua, Honduras és Dominika. A Fülöp-szigetek kormánya augusztus 20-án hívta vissza ötvenfős alakulatát. A döntésben közrejátszott, hogy iraki emberrablók egy Fülöp-szigeteki állampolgár lefejezésével fenyegetőztek.

Lengyelország és Olaszország a januári iraki választások után vonja ki csapatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!