Hírek

2004.11.12. 16:13

Rodin születésnapja

Százhatvannégy évvel ezelőtt született a francia impresszionizmus és az európai szobrászat nagy alkotója, Auguste Rodin.

BAMA

"Mennyivel boldogabb volna az emberiség, ha a munka nem váltságdíja, hanem célja volna életének!"

Auguste Rodin az impresszionista szobrászat legnagyobb hatású képviselője. A francia szobrász kezdetben a középkori művészet hagyományainak szellemében alkotta műveit. Később szobrain a festőiség lett az uralkodó elem, amelyet az egyenetlen mintázás révén keletkező fény-árnyék hatással ért el. Életművében egyesült a realizmus és a romantika, de túllépett mindkettőn.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] A csók (párizsi Louvre)
[/caption]Leghíresebb alkotásai A Calais-i polgárok, A gondolkodó és A csók. Számos portréja is ismert, például - a nagy botrányt kavart - Balzacot ábrázoló, de ő készítette Victor Hugo emlékművét is. Igazi mesterműve, amelyen 1880-tól haláláig dolgozott, a monumentális, befejezetlen Pokol kapuja: eszméinek, formaművészetének, témáinak tárháza. E műve olyan, mintha benne a Gondolkodó különféle változatai jelennének meg. Szenvedélyesen szeretett rajzolni, vázlataiból, tanulmányaiból a budapesti Szépművészeti Múzeum is őriz néhányat.

[caption id="" align="alignleft" width="400"] A gondolkodó a párizsi Rodin Múzeumban
[/caption]

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!