Hírek

2004.11.04. 06:39

Rezgett a léc Bush alatt

A végeredmény még nem hivatalos, de immár bizonyos, hogy az Egyesült Államokban ismét George Bush ül az elnöki székben a következő négy esztendő folyamán. A demokrata tábor még vitatja egyes tagállamok elektori szavazatait.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="308"] Arnold Schwarzenegger fílmsztár és kaliforniai kormányzó is besegített a Bush-házaspárnak, hogy a Fehér Ház lakói maradhassanak
[/caption]A választási éjszaka után szerdán sokáig csak annyi volt bizonyos, hogy a hivatalban lévő elnök, George Bush két elektori szavazattal vezet John Kerry demokrata párti elnökjelölt előtt. Bush 254 elektori szavazatot szerzett meg, Kerry pedig 252-t.

A vita tárgyát az képezte, hogy a republikánus jelölt nyert-e Ohióban is, amint munkatársai állították. A demokrata tábor megkérdőjelezte Bush vezetését, és kézi számolással kezdte ellenőrizni az ohiói voksokat. Magyar idő szerint kora este John Kerry beismerte, hogy veszített, és gratulált vetélytársának. Így a következő négy évben is az ifjabb George Bush a washingtoni Fehér Ház lakója. A Michigan-tó melletti Ohióban az okozta a bizonytalanságot, hogy több tízezer postai úton leadott voks és több mint százezer ideiglenes szavazat vár összeszámlálásra. A hatóságoknak 11 nap alatt kell ellenőrizniük, hogy az ideiglenes voksokat leadó személyeknek volt-e az adott körzetekben szavazati jogosultságuk. Azok voksolnak ideiglenes szavazólappal, akiknek nevét nem találják a választói névjegyzéken, vagy akik személyazonosságának tisztázásával valamilyen probléma adódott.

Az amerikai elnökválasztás kulcsfontosságú államaiban bírósági kereseteket nyújtottak be azzal a követeléssel, hogy terjesszék ki a postai szavazatok összesítésének határidejét, illetve módosítsák az összeszámlálásának szabályait. A lakóhelyüktől távol levő szavazók postán küldött voksai és az ideiglenes szavazólapok módosíthatják a választás kimenetelét, ha az elnökjelöltek közötti szavazatkülönbség kisebb, mint ezeknek a voksoknak a száma.

Nagyarányú részvétel, 1986 óta a legmagasabb

Kereken 120 millió állampolgár adta le szavazatát hivatalos adatok szerint az amerikai elnökválasztáson, ami csaknem 60 százalékos részvételnek felel meg. Ez a legmagasabb választási részvétel 1986 óta. Négy évvel ezelőtt az állampolgárok 54 százaléka adta le voksát, azaz 105,4 millió szavazásra jogosult járult az urnák elé. 1996-ban a részvétel 49 százalékos volt, azaz 96,3 millió állampolgár vett részt a szavazáson.

Külföldi vezetők első véleménye az eredményről

Vlagyimir Putyin - Az orosz elnök szerint amerikai kollégájának újraválasztása azt jelenti, hogy az amerikai nép nem hagyta magát megfélemlíteni a nemzetközi terrorizmustól. Mindamellett két olyan szerteágazó kölcsönös kötelezettségekkel rendelkező hatalom között, mint az Egyesült Államok és Oroszország, mindig akadnak problémák, bárki legyen is az elnök – mutatott rá Putyin.

Silvio Berlusconi - Az olasz kormányfő úgy vélte: Bush újraválasztása nyomán az Egyesült Államok a szabadság és a demokrácia hajtóereje marad világszerte, és Olaszország könnyebben működhet együtt Amerikával a jó személyes és hivatalos kapcsolatok folytán. Az olasz miniszterelnök egyébként John Kerry demokrata párti jelölt esetleges győzelmétől is legfeljebb belpolitikai változásokat várt.

Joschka Fischer - A német külügyminiszter rámutatott, hogy minden amerikai kormánnyal jó együttműködés alakult ki. Hozzátette: a nemzetközi élet nagy kihívások előtt áll, amelyek nem oldhatók meg az Egyesült Államok és Európa szoros együttműködése nélkül, Németország számára az Egyesült Államok a legfontosabb partner és szövetséges Európán kívül.

Az olajkészletek ellenőrzése kiemelt cél marad

Bush központi feladatnak tartja az USA stratégiai olajkészleteinek szinten tartását, illetve azok megvédését. Így várhatóan nem csökken a kőolaj ára, s kedvezőbb helyzetbe kerülnek az olaj- és hadiipari cégek. Nagy kérdés, hogy vállalhatja-e Bush a háborús költségvetés növelését az egészségügy és a nyugdíjrendszer megújítása helyett. A republikánus győzelem hagyományosan a kötvényeknek kedvez. A komoly befektetők

reagálása attól függ, mit tesz a kormányzat az olajár féken tartásáért és a fizetési mérleg rendezéséért. A kampányban ugyan Irak volt a főtéma, a két jelölt inkább csak stílusban tért el egymástól. Bush vezetésével Amerika nincs különösebb tekintettel másokra külföldi érdekeinek érvényesítése során. A terrorizmus elleni harc címén várhatóan folytatja világméretű hadjáratát a szélsőséges iszlám ellen. Kérdéses még, hogy mennyire veszi tekintetbe a mérsékelt mohamedán körök érveit.

A Bush-kormány öröksége a Bush-kormánynak

Jövedelem, Jóléti kilátások

Adócsökkentések révén Bush tíz év alatt kétezermilliárd dollárt hagy az emberek zsebében. Főleg azok járnak azonban jól, akik amúgy is gazdagok: az átlagos amerikai család nettó jövedelme ma alacsonyabb, mint négy évvel ezelőtt. A legutóbbi adócsökkentés átmeneti fellendülést okozott, de ha ez a politika folytatódik, Bush – szakértők szerint – feléli a jövőt.

Társadalmi ügyek

Bush a következő négy évben akár négy új tagot is jelölhet a legfelsőbb bíróságba. Ez visszaszorítaná a liberális törekvéseket, s megváltoztatná az amúgy is konzervatív testület véleményét olyan kérdésekben, mint az abortusz engedélyezése, vagy a hátrányos helyzetűek pozitív megkülönböztetése.

Újabb feszültségek az amerikai–európai viszonyban

George Bush amerikai elnök újraválasztása valószínűleg meghosszabbítja és elmélyíti az Egyesült Államok és Európa között tátongó szakadékot. Ösztönzőleg hathat arra a felfogásra, hogy ellensúlyra van szükség az Egyesült Államok óriási hatalmával szemben. Sok európai vezető a jövőben valószínűleg arra próbálja meg rábírni a régi-új elnököt, hogy az eddiginél tevékenyebb és kiegyensúlyozottabb módon közelítse meg az izraeli–palesztin konfliktust. Bush újraválasztása azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok folytatja az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők áttelepítését a Közel-Kelet irányába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!