Hírek

2004.11.08. 01:42

Rendkívüli állapotot vezettek be Irakban

BAMA

Bagdadban újabb robbantások közepette hatvannapos rendkívüli állapotot hirdetett ki a kormány. Az intézkedés a kurdok lakta északi térségre nem vonatkozik. Ijád Allávi miniszterelnök szóvivője arról nem szolgált részletekkel, hogy mit is jelent konkrétan a rendkívüli állapot. Mint mondta, a döntést bővebb formában hétfőn maga a kormányfő fogja ismertetni.

A kormány képviselője arra a kérdésre sem válaszolt, hogy vajon a rendkívüli állapot meghirdetése a szunnita felkelők fellegvárának számító Fallúdzsa elleni támadás megindítását jelenti-e. Kijelentette, hogy a térségben romlik a helyzet. A kormány azonban elszánt arra, hogy a jövő évre tervezett választások megrendezése érdekében helyreállítsa a rendet Irakban.

A döntés bejelentésével egy időben erős robbanás hallatszott az iraki főváros, Bagdad központjában. Helyszíni jelentések szerint vasárnap reggel már legalább négy detonáció döreje verte fel a főváros központját. A robbanások oka nem vált ismertté. Az Irakba vezényelt amerikai haderő nem fűzött megjegyzést a történtekhez. Az amerikai légierő tegnapra virradóra több alkalommal lőtte a lázadók állásait Fallúdzsában, és több titkos fegyverraktárat is megsemmisített Bagdadtól 50 kilométerre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!