Hírek

2004.11.22. 00:42

Pálinkás jó reggelt kívántak a borbírák

Izing Antal

A Hotel Gellértben rendezték meg a hetedik Vin Agora Nemzetközi Bor- és Pálinkaversenyt. Idei új zamat, hogy a pálinkák is versenyeznek.
Forrás-terem, szombat reggel kilenc óra. Kétszer hatfős asztalnál a bírák. Fedeles, pálinkakostoló kelyhekben hozzák eléjük a mintákat. Mellettük acélcsésze, ahová a le nem nyelt pálinkát köphetik. Muszáj, sok a minta. Ha mind meginnák, nagy buli lenne.

Pálinkának csak az a törköly- és gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak. Ha a versenyzők megnyerik az érmet, a vásárlót nyerhetik meg. Idén 580 bormintát és 90 pálinkamin- tát neveztek a versenyre, mintánként húszezer forintos nevezési díjért.

Mosoni Péter (36) a Bírál Net program kifejlesztője Kazincbarcikán nevelkedett. Nagyapja néhány szőlőtőkét gondozott a kertben. Az unoka szoftverjét Svájcban és Ljubjanában már használják. A papírmunka terhét veszi le a borbírák válláról, akik elégedettek: „Végre jutott idő a lényegre!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!