Hírek

2004.11.02. 06:08

Osztrák bankárok véleménye szerint Magyarország a jövő piaca

Kiemelkedően nyereségesek az osztrák befektetők kelet-európai beruházásai. S ebben az öszszevetésben Magyarország dobogós helyen szerepel.

Matula Judit

Nemritkán kétszámjegyű hasznot érnek el, miközben Nyugat-Európában az egyszámjegyű eredménynek is örülniük kell, derül ki az egyik ausztriai gazdasági tanácsadó cég felméréséből. Az itteni sikert az osztrákok annak köszönhetik, hogy a közép-kelet-európai országok gazdasága évek óta nagyon lendületesen, évi 5-7 százalékkal növekszik.

Az elemzők térségünk 19 államát sokféle szempont szerint elemezték. Ezek között szerepelt, hogy az ország mennyi árut hoz be külföldről, mennyire drága ott a munkaerő, mekkora a vállalkozók üzleti kockázata. Kiderült, hogy az osztrák vállalkozók által befektetett tőke Szlovákiában gyümölcsözik a legjobban, Magyarországé pedig a második hely. Hazánk Szlovéniával és Horvátországgal együtt megkapta a „jövő piaca” érdemjegyet is. Miközben minket a vásárlási hajlandóságunk miatt kedvelnek leginkább, Ukrajna, Bulgária és Románia inkább a termelés odatelepítése szempontjából vonzó az osztrákoknak. Lengyelországról, Csehországról és Szlovákiáról az a kép alakult ki, hogy ott egyaránt érdemes eladni és termelni.

Az ausztriai szakértők azonban arra figyelmeztetik honfitárs vállalkozóikat, hogy ne sokáig habozzanak kelet-európai befektetésekbe fogni. A kedvező gazdasági körülmények valószínűleg a kelet-európai térségben sem maradnak már fenn sokáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!