Hírek

2004.11.02. 02:37

Nyakon lőtték a garázdát

Tíz centiméteres késsel támadt a rendőrökre az ittasan dühöngő B. Márton, akit végül csak célzott lövéssel tudtak megfékezni. A fegyverhasználat jogszerű volt.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="236"] Itt, a tököli városháza előtt dühöngött B. Márton
[/caption]Járókelők riasztották vasárnap este a tököli rendőrőrs járőreit, hogy a városháza előtt egy részeg férfi késsel a kezében tombol – tudtuk meg a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől, Beluzsárné Belicza Andreától. A tököli B. Márton ekkor már percek óta üvöltözött az utcán, hogy megöl mindenkit.

– A hét óra után néhány perccel kiérkező járőr felszólította
a férfit, hogy dobja el a nála lévő tíz centiméter pengehosszúságú kést, ám ennek nem tett eleget, sőt az egyenruhásoknak támadt – mondta a sajtóügyeletes.

A dühöngő a rendőrök felé indult, közben pedig tovább üvöltött, hogy megöli a rendőröket is. Az egyik rendőr lefújta gázsprével, a másik gumibottal próbálta kiverni a támadó kezéből a kést, sikertelenül. B. Márton már csak néhány lépésre volt, amikor a két rendőr elővette szolgálati fegyverét. A zászlós a levegőbe lőtt, mire a férfi nekiszegezte a kést. A törzsőrmester ekkor B. Márton kést tartó bal kezére célozva tüzelt. A lövedék a jobbra forduló támadó bal kulcsontja felett, a csuklyásizomba fúródva átvitte a testét és a jobb lapockánál távozott.

A járőr riasztotta a mentőket, akik az eszméletét vesztett  B. Mártont az Uzsoki utcai kórházba szállították. Azonnal életmentő műtétet hajtottak rajta végre. A műtétet nehezítette a férfi súlyos ittassága. A beavatkozás jól sikerült, a sérült állapota tegnapra stabilizálódott, súlyos, de már nem életveszélyes. A rendőrök egyébként csak órák múlva tudták megállapítani, hogy ki is a támadó, mivel nem találtak nála semmilyen igazolványt. B. Márton ellen hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt a Pest Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal folytat vizsgálatot. 

Jogszerű fegyverhasználat

A járőrök parancsnoka, Papp Péter alezredes, szigetszentmiklósi rendőrkapitány megállapította, hogy az intézkedés és

a fegyverhasználat törvényes, jogszerű és szakszerű volt.

A szolgálati törvény szerint a rendőr akkor, ha más, vagy saját élete közvetlen veszélybe kerül, használni köteles a fegyverét.

A cél azonban ilyenkor sem a támadó megölése, hanem

harcképtelenné tétele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!