Hírek

2004.11.26. 07:10

Nem cél az áfa visszatartása

Minden vállalkozásnak, amely átlépi az országhatárt, uniós adószámra van szüksége tevékenysége folytatásához.

Világgazdaság–Reggel

[caption id="" align="alignleft" width="149"] Több uniós adóhatósággal egyeztek meg az információcserében
[/caption]Eddig 75 ezer uniós adószámot kértek Magyarországon, ám ezeknek a vállalkozásoknak csak egyharmada merészkedett a határokon túlra – jelentette ki tegnap Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke az Axel Springer szakmai tanácskozásán.

Ez is jelzi, hogy sok vállalkozás fölöslegesen soroltatta magát az európai adóalanyok közé. A nemzeti adóhivatalok közötti információcsere Németországgal, Olaszországgal, valamint Ausztriával erőteljes. Ez persze érthető, hisz ezekkel az országokkal folytatunk leginkább kereskedelmi kapcsolatokat.

Az APEH elnöke ismételten felhívta a figyelmet, hogy rendkívül sok a hibás bevallás. Példaként említette: a második negyedévben készült, a termékforgalomra vonatkozó 43 ezer nyilatkozat között csupán 1600 felelt meg az uniós előírásoknak.

Több európai uniós ország adóhatóságával egyezett meg a magyar adóhatóság abban, hogy az egymás számára kötelezően szolgáltatott adatok mellett többletinformációkat nyújtanak a kereskedelmi forgalomban előforduló ügyletekről. Ennek az az oka, hogy az akár több országot is érintő körbeszámlázás elkerülhető, kiszűrhető legyen – hangsúlyozta Király László György.

Az áfabevallások szigorúbb ellenőrzését elrendelő pénzügyminiszteri utasítással kapcsolatban az elnök kijelentette:  az adóhatóságnak nem célja az általános forgalmi adó visszatartása. A most megkezdett ellenőrzések kétharmada-háromnegyede még az év vége előtt befejeződik.

Különösen odafigyelnek a mikrovállalkozásokra, s az 500 ezer forint alatti visszaigénylések esetén felgyorsítják a kiutalás előtti ellenőrzést, s folyamatosan utalják a visszakért összegeket.  Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese a személyi jövedelemadóval kapcsolatos változások között a hatósági adómegállapítás lehetőségére hívta fel a figyelmet. Ha ezt valaki február 15-ig kéri, akkor önbevallás helyett az adóhatóság számolja ki a kérelmező számára a fizetendő adót.

A munkáltatónak ebben az esetben január 31-ig kell a szükséges kontrolladatokat az adóhatósághoz eljuttatnia. Ez történhet elektronikus úton vagy mágneslemezen is. Hosszabb távon azonban az adóhivatal szeretné megszüntetni a munkáltatók adó megállapítási jogát.

Király László György (48 éves)

Nős, két gyermek édesapja

közgazdász, közigazgatási menedzser

1989–1992: a KSH Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága, igazgató

1992–95: kereskedelmi igazgató egy kereskedelmi vállalatnál

1996–2002: APEH Bács-Kiskun megyei igazgatója

2002– az APEH elnöke

tagja az Európai Adóigazgatóságok Szervezete végrehajtó bizottságának

Több mint félmilliárd bírságot szabott ki az APEH

Az adóhatóság összesen 620 millió forint bírságot szabott ki a kifizetői és munkáltatói adatszolgáltatást idén késve vagy egyáltalán nem teljesítő cégekre. Az erre kötelezettek közül 90 ezren megkésve, hibásan nyújtották be a bevallást, ami után százmillió forint mulasztási bírságot róttak ki rájuk. Akik pedig elmulasztották kötelességüket, 520 millió forint mulasztási bírságot fizethetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!