Hírek

2004.11.22. 08:43

Minél hamarabb célszerű az eurót megvásárolni a külföldi utazásokhoz

A jegybanki alapkamat mai várható mérséklése a forint enyhe gyengülését vonja maga után. Az emberek többségének az erős forint alacsonyabb árakat biztosít, de elképzelhető, hogy ennek ára a munkahelyük elvesztése lehet.

Hajnal László

Bár mától egy forinttal drágulnak az üzemanyagok, a hónap eleje óta a benzin 13, a gázolaj 9 forinttal lett olcsóbb. A lassan lefelé araszoló nyersolajárak mellett, az olcsóbb üzemanyagár döntően az erős forintnak volt köszönhető, amit viszont a 10,5 százalékos magas jegybanki alapkamat tartósított. Ha ma a várakozásoknak megfelelően legalább 0,5 százalékponttal csökkenti a Magyar Nemzeti Bank az alapkamatot, az a forint enyhe mértékű gyengüléséhez vezet. Ez többek között drágíthatja a későbbiekben az üzemanyagok árát is, hiszen a nyersolajért kiadott dollárért több forintot kell kifizetnie a Molnak.

A példából levezethető, hogy az erős forint lényegében valamennyi külföldről behozott termék esetében kedvező a fogyasztónak, hiszen hozzájárul az árak szinten tartásához, sőt csökkenéséhez is. Nem véletlen az sem, hogy noha az EU-csatlakozás folyományaként például az új autók árának emelkedését jósolták a szakértők, ez nem következett be. Sőt az erős forintnak köszönhetően még a karácsonyi roham kezdetén is szinte valamennyi márka jelentős, értékben százezer forintos kedvezményekkel csalogatja az ügyfeleket. Ha jelentősen gyengül a forint, akkor ezeket mérsékelhetik a kereskedők. A gyengülő forint nyomán a külföldi utak valószínűleg drágulnak, hiszen az utazási irodák euróban kötik le a szállást, így a turistának több forintot kell majd ezért fizetnie. Ha valakinek volt vagy van jövő évi utazásra szánt megtakarítása, érdemes az eurót most megvennie. A 2005-ös nyári szezonra ugyanis az elemzők nem tartják kizártnak a 260 forintot elérő euróárfolyamot. Múlt héten az euró 244 forint alatt is volt, ha valaki akkor vásárolt 400 eurót, akkor 98 ezer forintot adott érte. Ha jövő nyáron vesz már 104 ezer forint a taksa.

Miért lángolt hát fel ismét a vita a kormány és a jegybank között a forint árfolyamának gyengítése kapcsán, mely az alapkamat csökkentésén keresztül vezet? Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanis úgy fogalmazott, hogy az erős forint immár a gazdaságot temetheti maga alá, üzemek zárhatnak be, ezrek kerülhetnek az utcára. Azzal érvel, hogy a vállalkozások a három évvel ezelőttihez képest harmadával kevesebb forintot kapnak termékeikért. Ez már nemcsak az esetleges fejlesztéseket, hanem a működést is befolyásolja. Példaként ott volt múlt héten az Ajka Kristály, ahol 1400 fő elbocsátását tervezik. A zömében az Egyesült Államokba és Nyugat-Európába szállító cég ugyanannyi valutáért kevesebb forintot kap, ezért kényszerül a leépítésre.

Nem véletlen, hogy Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke is azt javasolta, hogy az árfolyam-megállapításnál a múlt rendszerben használatos devizakitermelési mutatót is alkalmazni kellene. Ellenkező esetben valóban a termelő cégeket lehetetlenítik el. Hiába tehát, hogy a fogyasztónak az erős forint a kedvező, ha közben elveszíti munkáját, nem lesz miből az olcsóbb terméket megvenni. Ezért bontakozott ki múlt héten újabb éles vita a jegybanki alapkamat mérséklésének üteméről és mértékéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!