Hírek

2004.11.26. 07:23

Megtört az átok: csökken a rákban elhunytak száma

Egyre többen szenvednek daganatos betegségekben szerte a világon, de a rákhalálozások száma Nyugaton már évtizedek óta csökken. Idehaza három éve tapasztalható csökkenés. Erre eddig sohasem volt példa.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az onkológiai ellátás javulásának köszönhető, hogy a hazai halálozási mutató az európai értékhez hasonlóan jól alakul
[/caption]A világon évente tízmillió új rákos beteget vesznek nyilvántartásba. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez 2020-ra 15 millióra emelkedik. Jelenleg évente hatmillióan halnak meg rákban, amely azt jelenti, hogy a halálesetek tizenkét százalékát ez a betegség okozza.

Idehaza az Országos Onkológiai Intézet az a rákközpont, ahol kizárólag daganatos betegségekkel foglalkoznak. Dr. Kásler Miklós, a budai intézet főigazgató főorvosa azt mondja, Magyar-országon az utóbbi három évben csökkent a rákhalálozások száma. És ez most fordul elő először.

A hazai rákhalálozási mutató 1975-ig együtt mozgott az európaival. Attól kezdve meredeken emelkedni kezdett. A folyamat a kilencvenes évek elején lassult le, egyértelmű csökkenésről pedig 2001-től lehet beszélni. Ez az onkológiai ellátás javulásának köszönhető.

Gazdagodott a sugárterápiás eszközpark, jobbak a gyógyszerek is. Minisztériumi megbízásra 1993-ban létrejött a Rákkontroll Program. És fontos az is, hogy kétszer is megjelent Az onkoterápia irányelvei című vaskos kiadvány valamennyi rákfajta és gyógymód leírásával.
Jelenleg mintegy kétszázezer rákos beteg él Magyarországon.

Tavaly 58 ezer új rákos beteget vettek nyilvántartásba, és 34 ezren haltak meg rákban. A főigazgató javulónak tartja a hazai onkológiai ellátást. Igaz, a javulás rendkívül lassú, és fejleszteni- való bőven akad. Nagy hiányosság, hogy idehaza nem található megfelelő PET-készülék.

A főigazgató rámutat, hogy a kezelés rendkívül összetett marad. Egyetlen rákellenes csodagyógyszer elképzelhetetlen. Azt valószínűnek tartja, hogy a közeljövőben gyógyíthatók, de legalábbis krónikussá tehetők lesznek a rák különféle fajtái.

Nemzetközi rákkonferencia Budapesten

Idei közgyűlését a napokban tartja Budapesten az Európai Rákkutató és Terápiás Szervezet (EORTC). Ez az első alkalom, hogy az EORTC egy új EU-s tagországban tartja tudományos ülésszakát. A döntés a magyar ráktudomány és az Országos Onkológiai Intézet megbecsülésének jele. A fő téma a vastag-bél–végbélrák korszerű kezelése. Korai kezelésére már idehaza is rendelkezésre áll egy új kemoterápiás szer, amellyel jóval több beteg gyógyítható, mint korábban. Szó lesz az áttétes hasi daganatok, így a májáttétek sebészi kezeléséről, valamint a molekuláris biológia legfrissebb eredményeiről is.

A debreceni műszer

Egyetlen ősrégi orosz berendezés működik hazánkban, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Ráadásul hónapokkal előre be kell jelentkezni. A Pozitron Emissziós Tomográfiával olyan vizsgálat végezhető, amely más módszerrel nem. Évek óta folynak a tárgyalások korszerű PET-készülékek beszerzéséről. Az ügy azért húzódik, mert az ára igen borsos, mintegy kétmilliárd forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!