Hírek

2004.11.06. 08:02

Megfosztják juttatásaiktól a honi köztisztviselőket

Fekete év elé néznek az államigazgatásban dolgozók jövőre. Az intézményeknek az ideinél kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, s számos juttatásukat is megnyirbálják.

Hajnal László

Másfél évet sem élt az a rendelkezés, hogy a köztisztviselők tíz-évenként feltöltődést szolgáló (rekreáció) hat hónapos fizetett szabadságra mehetnének el.

A Pénzügyminisztérium jövő évi költségvetéshez fűződő módosító javaslata szerint a lehetőséget végleg száműznék. A szűkszavú indoklás szerint vitatható a rekreációs szabadság eredeti céljainak elérhetősége. Ennél is fontosabb, hogy a hat hónapos szabadság kiadása túlzottan nagy terhet róna az intézmény többi munkavállalójára. Csiki György, a környezetvédelmi tárca személyzeti főosztályvezető-helyettese azt hangsúlyozta: ha valaki kiveszi a szabadságot, azt pótolni kell. A helyettesítő foglalkoztatása pedig pluszköltséget jelent. Ha nem pótolnák, az azt jelentené, hogy a szabadságon lévőre valójában nincs is szükség.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy leghamarabb 2009. július elsejétől vehetné igénybe a köztisztviselők közül bárki is a hat hónapos fizetett szabadságot. Egy múlt évi módosítás szerint addig csak azoknak jár a rekreációs szabadság, akik húszéves munkaviszonyt feltüntetve egy évvel vannak nyugdíjaztatásuk előtt. Az ő számuk viszont csekély. A gazdasági minisztériumban például eddig hárman éltek a lehetőséggel, közülük is kettő pénzzel váltatta ki a szabadságot. Ugyanerről számoltak be a Belügyminisztériumban is. Az informatikai tárcánál azt a választ kaptuk, hogy a feltételeknek két munkatársuk felel meg. Egyikük sem élt a lehetőséggel, mivel pótlásukra nem találtak módot.

Nagyobb baj, hogy elbocsátások nélkül nem megy

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke szerint sajnos a fejlett európai országokban is tendencia, hogy egyre inkább megkurtítják a köztisztviselők pluszjuttatásait. Ezt ott is az olcsóbb államra hivatkozással teszik. Ennél azonban sokkal súlyosabb gond – hangsúlyozta a SZEF elnöke, hogy jövőre az államigazgatás költségvetését 5 százalékkal csökkentik. A várt 6 százalékos inflációt ellentételező béremelés, plusz a 13. havi kifizetése azt jelenti, hogy a bértömeg 14 százalékát kellene kigazdálkodniuk az intézményeknek. Ez pedig elbocsátások nélkül nem megy.

Kik a közalkalmazottak és a köztisztviselők?

Közalkalmazottak: az oktatásban, egészségügyben és kulturális szférában állami és önkormányzati alkalmazásban dolgozók. Számuk 550–600 ezer.

Köztisztviselők: az államigazgatásban dolgozók. Ide tartoznak a minisztériumok és önkormányzatok, illetve ezek háttérintézményeiben foglalkoztatottak. Számuk 107 ezer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!