Hírek

2004.11.17. 07:32

Még mindig nincs vége a pirospaprika-botránynak

Szegediként adták el, miközben belekeverték a behozott, gombaméreggel fertőzött paprikát.

Hajnal László

Egy szegedi paprikagyártó és -forgalmazó cég három vezetője ellen indult eljárás. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) álláspontja szerint fennáll a gyanú, hogy a cég megtévesztette a fogyasztókat.

Az eddigi információk szerint 2004. január 5. és 2004. október 29. között a fűszerpaprika csomagolásán a „Szegedi paprika” feliratot, a „Kiváló Magyar Élelmiszer” és a „Magyar Termék Nagydíj” védjegyeket tüntették fel.

Eközben viszont az őrlemény jelentős mennyiségben tartalmazott külföldről behozott paprikát. Ezzel megtévesztő tájékoztatást adtak, azt a látszatot keltették, mintha a fűszerpaprika a szegedi tájkörzetből származna. 

A paprikaügy folyománya az is, hogy több száz tonna fűszerpaprikát nem tudunk kiszállítani az országból. Ahogy Katona Antal, a Paprika Terméktanács titkára lapunknak elmondta, a népegészségügyi hatóság minden egyes tételt bevizsgál, ezért csúszik a kiszállítás.

A vicc az, hogy a magyar paprikát minőségjavítóként keverik Nyugat-Európában pont olyan brazil vagy spanyol paprikákhoz, amelyek a hazai terméket fertőzték meg mérgező gombákkal, például az aflatoxinnal. (hl)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!