Hírek

2004.11.30. 07:27

Mádl szerint fontos az emberek érdeke

Horváth K. József

Nemrég egy rajzoló karikatúrában fejezte ki gondolatait a jegybanktörvény tervezett módosításával kapcsolatban, s bizonyára nem beszélt össze Mádl Ferenccel. Az sem valószínű, hogy a köztársasági elnök a rajzot látva döntött úgy: a törvénymódosítást megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek. A karikaturista bábjátékosként ábrázolta a miniszterelnököt, aki paraván mögül mozgatja a Járai Zsigmond-kesztyűbábot... Vagyis mintha csorbulna a Magyar Nemzeti Bank függetlensége. S ez nekünk, állampolgároknak is érdekes lehet. Ha a jegybank nem áll a helyzet magaslatán, gyengülhet a forint, romolhat a pénz. Ugyanazért a termékért, szolgáltatásért az eddiginél többet kell fizetnünk.
Évek óta azt tapasztaljuk, hogy a kormány és a nemzeti bank nem igazán ért szót egymással. Kiderült, most a kormány az Európai Központi Bank véleményével sem ért egyet. Talán éppen azért, mert az elhatározott módosítás növeli a miniszterelnök befolyását a bank vezérlésében. A fölösleges erőfitogtatás drágulást is hozhat. Pedig egy ország kormányának és nemzeti bankjának egyaránt az emberek érdekeit kell képviselnie. Ez a követelmény minden egyes döntésnél fontos.
Csak reménykedhetünk, hogy az államfő kérése megfelelő fogadtatásra talál az európaiságát előszeretettel hangoztató kormányzatnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!