Hírek

2004.11.24. 00:34

Leosztályoztuk a pizzákat

Rendeltünk négy sonkás pizzát. Három közel egy időben érkezett, a negyedikre közel egy órát kellett várnunk.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="271"] A leggyorsabb futár huszonöt perc alatt ért ki. Kollégánk szorgalmasan osztályozta az ételeket.
[/caption]Pizzateszt. Hálás feladat. Előbb mérünk, aztán eszünk. Csapjunk hát a közepébe, s lássuk a lényeget! A Pizza Hut tésztájának átmérője 26, az Avantié 27,5, az Il Trenóé 31, míg a Don Pepéé 32 centiméter volt. A feltétek tekintetében ugyancsak az Il Treno vitte el a pálmát: jelesül egy darab olívabogyóval. A legvastagabb tészta a Pizza Hut szakácsának kezei közül került ki. Őt követte csökkenő sorrendben az Avanti, a Don Pepe és az Il Treno. A futárok között nem volt különbség. Mindegyik egyformán kedves és udvarias volt.

A következő lépés: miből mennyi volt az olasz finomságokon? Felvágottnak beillő gépsonkaszeleteket tettek a vastag rétegben felhordott sajtra. Kinézetre a Don Pepe készítménye nyert. Itt rengeteg, apróra vágott sonka és ugyancsak szép mennyiségű sajt volt a pizzán. Melegség tekintetében nem volt különbség: mindhárom egyformán langyos volt.

A finomságokat este hat óra előtt kezdtük el megrendelni. Leghamarabb, huszonöt perc alatt a Pizza Hut kifutója ért ki. Egy-egy perccel lemaradva követték őt a Don Pepe és az Il Treno munkatársai. Legtovább, kereken ötven percet az Avanti emberére vártunk.
A kép nem lenne teljes a cégek rendelésfelvevő kollégáinak osztályozása nélkül. A győzelmi serleg a Pizza Hut kisasszonyát illet.i. A kollégák értékítélete szerint a legfinomabb a Pizza Hut terméke volt.

Az Il Treno terméke sok sonkát és még több sajtot tartalmazott. A Pizza Hut sütőmestere gazdag kézzel szórta a sajtot, ám a hússal már igencsak fukarkodott. Az Avantinál nem aprózták el a dolgokat.

Az articsókás-tonhalas pizza receptje

Szükséges egy harminc centiméter átmérőjű pizzaforma. A tésztához 20 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 1, 2 dl víz, 1 csipet só. A töltelékhez: 30 tonhal, 1-2 gerezd fokhagyma, fél teáskanál só, 1 teáskanál kakukkfű, csipet fehér bors, 16 frissen főzött vagy konzerv articsókaszív, 2 evőkanál kapribogyó, 5 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl.

A tészta hozzávalóiból élesztős tésztát készítünk. Dagasztás után 30 percig letakarva kelesztjük. A tonhalat kis darabokra szedjük. A fokhagymát a sóval összetörjük, összekeverjük az olívaolajjal, a morzsolt kakukkfűvel, a borssal, és a halhoz adjuk. Az articsókaszíveket negyedeljük. A sütőt előmelegítjük, és a formát kikenjük olajjal. A tésztát kinyújtjuk, a formába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen. Az articsókát szétterítjük rajta, megszórjuk kapribogyóval, a tonhallal, és a fűszeres levét is ráöntjük. A sajtot a tejföllel és a tojásokkal elkeverjük, egyenletesen a pizzára öntjük, majd 30 percig sütjük.

Lázin Miklós András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!