Hírek

2004.11.10. 06:52

Kiszámíthatóbbak lesznek a lakáshitelek díjtételei

Januártól kötelező lesz közzétenni a lakáshitelek teljes hiteldíjmutatóját is. Ez azonban közel sem biztosíték arra, hogy a kisebb jövedelműek megússzák a számukra legkedvezőbb feltételekkel fölvehető hitel fölkutatását.

Csanádi József

[caption id="" align="alignleft" width="304"] A boldogság küszöbén. Jövőre ismert lesz a THM, de számolni akkor is kell.
[/caption]A teljes hiteldíjmutató (THM) százalékban megadott értéke azt jelzi, mekkora kiadást jelent az adott kölcsön törlesztése a hitelfölvevőnek. A jelenlegi szabályozás szerint a bankoknak a THM-et a három hónapnál hosszabb futamidejű fogyasztási kölcsönökre vonatkozóan kell közzétenniük. A mutató közzététele 2005. januártól kötelezővé válhat a lakossági kölcsönök esetében. Ebbe a körbe tartozik a lakáshitelek mutatója is.

A kormány hamarosan dönt a változtatásról. Ennek oka egyebek között az, hogy a jelenleg hatályos rendelet csak egy szűk termékkörre érvényes. Ugyanakkor megjelentek a piacon például a devizaalapú kölcsönök is, amelyek szintén sürgették a helyzet újraszabályozását.

A napjainkban egyeztetésen lévő tervezet egyebek között javasolja, hogy a bankok a kamattal megegyező méretben tüntessék föl a THM-et. A mutatót továbbá úgy kellene részletezni, hogy az minden banktól származó költségelemet bemutasson. Ezáltal kimaradhat belőle a közjegyzői díj és a földhivatali illeték. A terv szerint a bankoknak tájékoztatni kell arról is, hogy a mutató csak egy adott időszakra érvényes. Ez azt jelenti, hogy a feltételek változásaiból adódó kockázatokat az ügyfél viseli, amelyek a hosszú távú hitelek és a devizakölcsönök tekintetében nagyon is lényegesek lehetnek. Egyelőre kétséges, hogy például a hitelek mellé kötendő biztosítás díja beszámít-e a THM-be. Szintén nincs döntés a földhivatali illetékek és a közjegyzői díjak sorsáról.

Nagy jelentőséget azonban már most sem lehet tulajdonítani annak, ha a bankok hirdetéseiben alacsony kamatot jelölnek meg. Jelenleg is érdemes utánanézni, hol milyen további feltételekkel adnak kölcsönt lakásvásárlásra. A THM ugyanis nem fogja tartalmazni azt, hogy ad-e a bank fizetési halasztást, ha az adós megszorul. Netán a kölcsönfelvevő élhet-e olyan lehetőséggel, hogy néhány évig alacsonyabb törlesztőrészleteket fizet a pénzintézetnek. S várhatóan azt sem tartalmazza az újragondolt THM, hogy a kérelmezőt hitelképesnek ítéli-e meg a bank. Hiszen amennyiben valakinek alacsonyabb a jövedelme, a nagyobb ingatlanfedezet megkövetelése is terítékre kerülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!