Hírek

2004.11.30. 07:28

Királycsináló magyarok

A szavazatok eddigi öszszeszámlálása alapján az államfőjelöltek versenyében Adrian Nastase négy százalékkal vezet Traian Basescu előtt.

Toronyi A.

A román választópolgárok többsége a két nagy tömörülésre adta szavazatát vasárnap. A voksok a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Román Humanista Párt szövetsége, illetve a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Párt által alkotott ellenzéki szövetség között oszlottak meg. Szakértők szerint ez biztosítani fogja a korábbinál egészségesebb erőegyensúlyt a parlamentben.

Az elmúlt négy évben a PSD túlságosan nagy erőfölénnyel kormányozhatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásával. Az elnökválasztások második, december 12-i fordulójában Adrian Nastase kormányfőnek meg kell még mérkőznie Traian Basescu bukaresti polgármesterrel.

A román lapok többsége egyértelműnek tartja, hogy bármelyik pártszövetség is alakít kormányt, nem lesz hajlandó koalícióra lépni a Nagy-Románia Párttal. Ami azt jelenti, hogy az RMDSZ-nek megint „királycsináló” szerepe lesz, hiszen nélküle nem lehet majd biztonságosan kormányozni.

A Krónika című erdélyi napilap tegnap azt írta: a magyarság újra felelős választóbázisnak bizonyult, rácáfolva a borúlátó jóslatokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!