Hírek

2004.11.08. 01:38

Kilépni ma még nem lehet

A közösség tizenegy tagállamában népszavazást tartanak a közösség alaptörvényéről, ám a többi tizennégyben, így Magyarországon, nem.

Toronyi Attila

Még nem rendeződtek az unió kormányaként működő bizottság körüli bonyodalmak, de máris újabb gondok okoznak fejtörést a brüsszeli illetékeseknek. Könnyen megeshet, hogy egyik-másik tagállamban – például Nagy-Britanniában vagy Lengyelországban – a nép elutasítja az EU alkotmányos szerződését. A népszavazást mellőző országokban viszont a parlament iktatja törvénybe az uniós alaptörvényt.

A két említetten kívül Franciaországban, a Benelux-államokban, Írországban, Dániában, a két ibériai tagállamban, valamint Csehországban rendeznek referendumot. A helyzetet bonyolítja, hogy a felsorolt országok egy részében ügydöntő, másik részében „csak” véleménynyilvánító népszavazást írnak ki. Spanyolország kezdi a sort február 20-án, majd május 8-án Franciaország következik. Ha a két népes tagországban elsöprő többségben lesznek az „igen”-szavazatok, ezt pozitív jelzésként értelmezhetik a többiek. Schüssel osztrák kancellár azzal a javaslattal állt elő, hogy tartsanak valamennyi uniós országban, éspedig ugyanazon a napon népszavazást. A jó ötlettel azonban elkésett. Jogászok most azt vizsgálják, mi a teendő az alkotmány elutasítása esetén. Megoldás, ha az érintett országban megismétlik a népszavazást. Ám ha másodszor is győzne a „nem”, akkor meg kell teremteni az unióból való kilépés feltételeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!