Hírek

2004.11.18. 06:11

Kiáltások a magyar sport megmentéséért

Az állam jövőre több millárd forinttal kevesebbet szán a magyar sportra, mint az idén. Mindez tragikus következményekkel járhat. A napokban a sporttámogatások ügyében két nyílt levelet is kapott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kovács Katalin és Janics Natasa összesen két aranyérmet szállított a magyar sportnak 2004-ben. Ám a mostani tervezet kétségessé teszi, hogy lesznek-e hasonló diadalok a jövőben.
[/caption]A legfrissebbet tegnap olimpiai és világbajnok vívóink juttatták el a kormányfőnek. A legeredményesebb magyar olimpiai sportág képviselői a versenysport-támogatás tervezett több mint kétmilliárd forintos csökkentésének felülvizsgálatát kérik.

A múlt hét péntekén a Fidesz részéről Deutsch Tamás fordult nyílt levélben a miniszterelnökhöz. Az Orbán-kormány egykori ifjúsági és sportminisztere együttgondolkodást, közös tetteket kért Gyurcsány Ferenc kormányfőtől, illetve a parlamenti pártok politikusaitól a sporttámogatások jelentős csökkentésének megakadályozásáért.

A jövő évi központi költségvetési tervezet szerint 10,6 milliárd forint jutna sportra, plusz 2,5 milliárd a sportingatlanokra. A versenysport 850 millió forinttal részesedne az összegből. Az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottsága a múlt héten módosító javaslatokat fogadott el, másfél milliárd forint pluszt kérve az államtól.

Az eredetileg tervezett összegen felül 750 millió jutna a versenysport működési költségére, 250 millió az edzőket és versenyzőket segítő Wesselényi- és Gerevich-ösz-töndíjakra, valamint további 500 millió a szabadidősportra. A parlament a jövő héten szavaz a kérdésben.
A harc látszólag a pénzért, igazából az életben maradásért folyik. Hazánk a világ egyik legeredményesebb sportnemzete. Valójában mégsem igazi sportnemzet, mindenütt ég a ház.

A magyarok rendkívül keveset mozognak. Nincsenek hozzászokva, nincs hol, nincs miből. Miután az utánpótlás és a (verseny)sportra jutó forintok is erősen fogyóban vannak, a magyar sportolók eredményességének visszaesése várható. Közvetve és közvetlenül testi-lelki egészségünk forog kockán, legnagyobb kincsünk elvesztésénél pedig nem érhet bennünket nagyobb tragédia.

A sport fejletlen iparág

Dr. Dénes Ferenc sportközgazdász is úgy véli, jóval több pénzre lenne szüksége a magyar sportnak.

– A tettek és a valóság szintjén érzek visszaesést. A sport nem kiemelt terület, nincs fogékonyság az ügye iránt – mondja az ISM volt helyettes államtitkára. – Az Orbán-kormány alatt volt fejlesztés. A központi költségvetésről beszélve három dolgot kell figyelembe venni. A büdzsé tervezetében szereplő összeget, az előirányzott pénzek más forrásokból történő kiegészítését, valamint a zárszámadásban szereplő, azaz a felhasznált összeget. Az előző kabinet előnyben részesítette a sportot, több forrásból sokat szánt a területre.

A támogatás nem azon múlik, hogy rögzítjük-e, hány százalékát fordítjuk a GDP-nek (éves nemzeti össztermék) sportra. Sokkal fontosabb kérdés például, hogy van-e mondjuk hol futballoznunk télen. Ha igen, negyvenezer forintért-e. S ha be is jutunk, nem szorítunk-e onnan ki iskolás gyerekeket. Létesítményekre lenne szükség!

A sport jelenleg fejletlen iparág, a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kialakítása nem történt meg.

A magyar sport 12 pontja

A Nemzeti Sporttanács egy hete tárgyalt a nemzeti sportstratégia tervezetéről és a 2005-ös költségvetés sportra vonatkozó fejezetéről. A kormány mellett működő tanácsadó testülethez már annak ülése előtt eljuttatta javaslatait a Nemzeti Sportszövetség.

„A magyar sport fejlesztési terve” címet viselő szakmai anyag

a magyar sport 12 pontjában foglalja össze a 65 sportági szakszövetséget tömörítő szervezet céljait. Egészséges testű és lelkű magyar embereket, mindennapos iskolai testnevelést, esélyt a magyar versenysportnak, sportpéldaképeket a fiatalságnak, kiszámítható állami támogatást, sportbarát jogi környezetet a támogatóknak, egyszerűsített sportirányítást, kötelező testnevelést

a felsőoktatásban, vissza a TF önállóságát, sportiskolai rendszert – olvasható az összeállításban. A sportstratégia tervezetét december 20. után bocsátják társadalmi vitára.

A vívók felülvizsgálatra kérik a miniszterelnököt

A versenysport-támogatás tervezett több mint kétmilliárd forintos csökkentésének felülvizsgálatát kéri nyílt levélben a miniszterelnöktől 29 olimpiai és világbajnok vívó. Arra hívják fel a kormányfő figyelmét, hogy

a költségvetés tervezetében nem található meg a sportági szakszövetségek működésének, valamint a hazai kiemelt versenyeknek a támogatása, illetve a sportegyesületek műhelyeinek a finanszírozása,

ezzel szemben a készítők „a sok esetben a sportolók és edzők egyedüli jövedelmét képező Gerevich-ösztöndíj ötven- százalékos csökkentését vették tervbe”.

Ferenc miniszterelnök. Teszler Vendel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!