Hírek

2004.11.15. 05:42

Kései könnyek a műteremért

Megkezdődött a bontás a Kopaszi-gáton. Egy festő a műtermét veszítette el. Barátaival és ingatlanjuktól megváló sorstársaival együtt búcsúzott a környéktől. Hét év munkájából tartott bemutatót a Vasárnapi Matinén.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Swierkiewicz Róbert itt alkotta a Duna-képeit. Pótolhatatlan számára a folyó.
[/caption]Csontig hatoló szél tombol a Kopaszi-gáton. A házakra emlékeztető kőhalmok között már csak egy épület áll ellen a hidegnek. Idejétmúlt ez is, látszik, nem sok van hátra neki. Gazdája Swierkiewicz Róbert (62) grafikus, szobrász, festő. Az itt eltöltött hét évet siratja. Az újbudai önkormányzat ma bontatja le a műtermét. Kell a hely egy szórakoztatókomplexumnak.

– Niderlander Pál engedte meg, hogy az egykori szerelőműhelyben berendezkedjek. Ő egy alkotótelepet akart itt kialakítani. A művészet azonban rövid távon nem jövedelmező – teszi hozzá elkeseredetten a művész.

Swierkiewicz Róbert nem is a gátat siratja, inkább a Dunát. Műveit ideiglenesen a Tapolcai-medencében lévő házába szállítja, de nem akar elszakadni a „nagy folyótól”. Egy hasonlóan ideális műhelyre vágyik.

– Itt kiteljesedhetett volna a művészetem. Ha hagyják. Ausztriában és Németországban galériák épülnek a Duna-kultuszra.
Az Öböl 11. Kft. 15 milliárd forintos beruházásának nem csak a műterem esett áldozatul. Nemrég szűnt meg az Aranyhal vendéglő és a West Balkán szórakozóhely. A horgászok is eltűntek a környék elnéptelenedésével.

Csodát álmodtak a gátra

A XI. kerületi önkormányzat 2006-ig egy fedett vízi élményparkot akar építeni a most sittel és szeméttel borított területen. Azt ígérik, hogy két év múlva tropicarium, vízi színház és zenepalota, szálloda, strand, sport- és szabadidőközpont áll majd a Kopaszi-gáton. A terület az Öböl 11. Kft. tulajdonában van. Annak többségi tulajdonosai az ország harmadik legvagyonosabbjaként számon tartott Leisztinger Tamás érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások.

a Vasárnapi Matinén. Tóth Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!