Hírek

2004.11.30. 07:06

Kertvárosi hangulat

Címkék#Mi utcánk

Jó állapotban lévő játszóterek bújnak meg a panelházak között. A környék lakói szívesen hozzák ide gyermekeiket.

Kiss G.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="268"] Sölétormos Tímea (1) szívesen csúszdázik a Szentháromság Plébánia Hajló utca felé eső kertjében
[/caption]Mintha nem is Pesten járnánk. Egy vidéki kisváros hangulata fogad bennünket a káposztásmegyeri Hajló utcában. Ez még akkor is így van, ha a görbe utca kizárólag panelházakat ölel körbe.

A nyolcvanas évek elején-közepén emelt épületek lakásai különböznek a megszokottól. Egyikük sem kisebb 55 négyzetméternél és többük kétszintes.

A földszinti otthonok némelyikét mozgássérültek számára alakították ki, ami szinte egyedülálló megoldásnak számított a nyolcvanas évek derekán.
A négyemeletes paneltömbök között jó állapotban lévő játszóterek bújnak meg. A bokrokkal, fákkal körbe vett parkokat elsősorban a környék kisgyermekes családjai látogatják.

A Hajló utca északi oldalán áll a Káposztásmegyeri Szentháromság Plébánia. Épületét 1991–95 között emelték a Váci és a Budapest-Esztergomi Egyházmegye támogatásával. Felépítésében osztrák, holland, német és olasz katolikusok is szerepet vállaltak. A templommal szemben hatalmas park terül el.

Egy utca történelme

Káposztásmegyer középkori falu volt a Duna bal partján. A valaha Újpest északi részén állt településről nevezték el a Hajló utcának is otthont adó lakótelepet. A városrész területéről csak elszórva ismerünk leleteket. A középkor végén a környéken csak a fóti uradalomhoz tartozó Káposztásmegyer-puszta volt lakott hely.

Magának a paneltengernek a felépítésére 1980-ban írt ki tervpályázatot a Fővárosi Tanács. A leendő lakótelep helyén korábban szántók és kisebb erdők álltak. Az első ütem építése 1982-ben kezdődött. Négy esztendő alatt közel 1800 lakás, egy-egy óvoda, iskola és gimnázium épült föl. Ez idő alatt alakították ki a Hajló utcát is. A lakótelep elején, az U alakban átölelő közlekedési folyosó egyik végén parkban álló néhány emeletes otthonok, míg a másikon toronyházak sorakoznak.

Kulturális központ

A környék közművelődési feladatait az utcában található Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ látja el. Az intézetnek saját bölcsődéje, óvodája és iskolája van. – Most ünnepeljük a központ fennállásának húsz éves évfordulóját – mondja Turnerné Gadó Ágnes (46), az iskola igazgatója. – Sok szabadidős foglalkozással várjuk az érdeklődőket. Ilyen jellegű intézményből csak kettő található a fővárosban. Egyik Csepelen, a másik itt a Hajló utcában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!