Hírek

2004.11.20. 07:04

Harmincmillióan dobálják

Sorozat: különleges sportágak

BAMA

A játék: 2,36 méterről nyilakat dobálni egy céltáblára, ami még a pontjainkat is számolja. Aki előbb eléri a 0 pontot, az nyert.

Feljegyzések szerint már 1415-ben is játszották az angolok, és kétszáz évvel később az Újvilágba tartó puritánok is dartsozással múlatták az időt a Mayflower fedélzetén. A szabályokat is Angliában fektették le a 19. század végén, és itt alakult az első nemzeti szövetség. Ötven esztendővel később a sport népszerűsége életre hívta a világszövetséget, amely évente 40 nagy versenyt rendez. A világszövetségnek 1992-ben lett tagja a Magyar Darts Szövetség. Ma világszerte öt kontinensen mintegy 30 millió játékost tartanak nyilván. Csak Nagy-Britanniában 6,5 millióan játszanak rendszeresen.

A nős emberek balra dobnak

A tábla számozása Brian Gamlin műve. A nagy számok mindkét oldalára egy-egy kis számot tett (a 20-as két oldalán az 1 és az 5 található, a 17-est meg a 2 és a 3 boldogítja). Azaz, ha valaki nagyon 20-ast akar dobni, de megremeg a keze, könnyen köthet ki a nyila az 1-esben. A közepes számok zöme (8, 9, 11, 12, 14, 16) a bal odalon van. Itt nem lehet nagyot dobni, de igazán kicsit sem. A játékosok szerint ide dobnak a nős férfiak, akik mindig óvatosabbak, mint az agglegények. Biztonságra törekednek ezért aztán igazán nagyot nem is kasszírozhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!