Hírek

2004.11.16. 00:10

Halló, a Mikulást keresem!

Ha a Mikulás érkezéséhez a legjobb időpontokat akarja valaki lefoglalni december ötödikére, akkor már az utolsó pillanatban van. Később lehet, hogy már csak napokkal korábbra vagy Miklós napja után kényszerül örvendezni a család a Mikulásnak.

Horváth K. József

Szent Miklós, a kis-ázsiai Myra szent püspöke, a keleti egyház máig legtiszteltebb szentje. A legenda szerint egy éjjel három szegény lány ablakába három zacskó aranyat tett. Ezzel akarta megszabadítani őket a szegénységtől, hogy tisztességesen férjhez mehessenek. Innen ered a szokás, hogy a gyerekek szépen kitisztított cipőjüket az ablakba állítják az ajándék reményében. A gyerekek, persze, mindig tudni szerették volna, mit csinál a Mikulás, amikor nem osztogat ajándékokat. Így fejlődött ki a Mikulás-legenda, mely szerint a finn Lappföldön lakik, és rénszarvas szánon közlekedik.

Az Amerikában Santa Claus,  Németországban Christindl, Oroszországban Gyed Maroz néven ismert világjáró, jóságos apókát sok családhoz meghívják. Így van ez Magyarországon is.
A Mikulásnak a hagyományos, megszokott képet kell közvetítenie a gyerekeknek.

Ezt természetesen minden olyan Mikulás tudja, akit a megrendelők házhoz hívnak. A megrendelőknek egyszerűbb a dolguk. Ha valaki maga szeretne családi, baráti körben Télapó lenni, az ma már könnyen hozzájut – lásd táblázatainkat – a megfelelő jelmezhez. S bár hivatalos Mikulás-képzés nincs Magyarországon, a szakma „gyorstalpaló” tanfolyama néhány óra alatt elvégezhető.

A képzést végző alapítványnál vallják, csak olyan jelöltnek van esélye a sikerre, aki bele tudja élni magát a szerepbe. A Mikulás jóságot, szeretetet sugárzó, kedves, magabiztos, bölcs ember. Így kell a gyerekek elé lépnie. A híres „Nagykönyvéből” elmondja intelmeit, dicsér, majd ajándékoz.

A Mikulás-küldő szervezeteknél nem lehet meggazdagodni. Két nap munka után 5-10 ezer forint a fizetés. Folyamatos, egyheti megbízásra 50 ezer forint a kereset. Németországban 3-4 ezer eurót (750 ezer-1 millió forintot) is meg lehet vele keresni. Igaz, ott három hétig lehet dolgozni.

Jelmezkölcsönzés: http://www.jelmezek.hu/mikulas.shtml

Mikulásszolgáltatás: http://www.congressteam2000.hu/szolgaltatasok/mikulas.htm
http://www.mikulas.hu/
                                             


Gépkezelő álruhában

Bornemissza Tibor nyolc évvel ezelőtt öltözött be először Mikulásnak. Gyerekei nagyon szerették volna, ha egy igazi Mikulás megy hozzájuk. A gépkezelő apuka ekkor öltötte magára először a jelmezt. Csak a tizenhetedik kerületben dolgozik. Távolabbra nem érne el a félórás menetrend megtartásával. Legnagyobb öröme, hogy boldog gyerekarcokat láthat. A legrosszabb, ha arra kérik: korholja, fenyegesse a gyerekeket. Előfordult, hogy egy anya teljes gépelt oldalon foglalta össze, mit szeretne elérni a gyereknél. Persze hogy nem olvasta föl. A kutyák is sok izgalmat okoznak. Egy helyütt három vicsorgó rotweiler fogadta őket. A tulaj kenyeret dobált az udvar végébe. Amíg az ebek értenyargaltak, addig kellett a Mikulásnak befutni a házba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!