Hírek

2004.11.08. 06:50

Emelkedtek a lakossági átutalások díjtételei

A változásról a bankszámla-tulajdonosok többnyire a napokban kézbesített levelekből értesülhetnek. Az indoklásban nem fognak találkozni a jövőre életbe lépő banki különadóval, csupán azzal, hogy a pénzintézetek a megemelkedő költségeik miatt kényszerülnek ilyen barátságtalan lépésre.

Bán Károly

Különösen a papír alapú átutalások érintik zsebbevágóan az ügyfeleket. A kondíciós listákból ugyanis kiderül, hogy egyetlen – ráadásul bankon belüli – átutalás az elektronikusnak akár a háromszorosába is kerülhet.

Az OTP Bank már október végén módosított a folyószámlához kapcsolódó ügyletek díjtételein. A bankon belüli, papír alapú forintutalásért korábban 50 forintot és az átutalt összeg 0,15 százalékát számította fel, a jövőben viszont ugyanezért 100 forintot és az átutalt pénz 0,20 százalékát kéri. A legnagyobb lakossági banknál változott a bankon belüli elektronikus úton bonyolított eseti forintátutalás díja is. Az eddigi 50 forint helyett most már 0,10 százalékot, illetve minimum 50, maximum 500 forintot fizethet az ügyfél, ha pedig bankon kívüli elektronikus utalásról van szó, akkor a korábbi 50 forint plusz 0,15 százalék helyett 0,10 százalékot kell csak az ügyfélnek fizetnie, ám a díjtétel felső határa ezerről 2500 forintra nőtt.

Az Erste Bank nem változtatott a papír alapú, bankon belüli forintátutalás díjtételén, vagyis ez maradt 0,15 százalék. Emelkedett viszont – az eddigi 100-500 forintról 200–1000 forintra – a díj értékhatára. A papír alapú, bankon kívüli átutalások értékhatára 200–3000 forintról 300-5000 forintra módosult.

A bank ügyfelei szempontjából ugyanakkor kedvező változás, hogy az elektronikus utalás csupán 40 forintba kerül, ami lényegesen szerényebb a korábbi tarifákhoz képest. Azt is mondhatnánk, a bankok némi népnevelői szerepet is betöltenek, amikor tarifacsomagjaikat összeállítják. Magyarán arra sarkallnak bennünket, hogy átutalásainkat egyre többen elektronikusan intézzük, s ne a sort gyarapítsuk a fiókokban.

A K&H Bank mértéktartóbb volt, csupán a papír alapú forintátutalások tételein változtatott. Ennél a pénzintézetnél a bankon belüli utalások az eddigi 40 forint plusz 0,2 százalékról 80 forint plusz 0,2 százalékra emelkedtek. A bankon kívüli ügyletek esetén viszont már borsosabb a változás: a díjtétel 60 forintról 150-re nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!