Hírek

2004.11.30. 00:29

Détári mezei Pireuszban

Détári Lajos szombat délután még a Nyíregyháza kispadján üldögélt, ám vasárnap már Görögországban rugdosta a gólokat. Az Olympiakosz Pireusz felújított stadionját avatta, s az eseményre meghívta egykori játékosát is.

Szabó Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="150"] Döme ősszel edzésben volt, játszott az Unione Blasz I/B-s csapatában
[/caption]A Karaiszkakisz-stadionban vasárnap Détári Lajos volt az egyik legnépszerűbb vendég. Az Olympiakosz Pireusznál még mindig hatalmas népszerűségnek örvend. Ezúttal is igazi sztárként fogadták Dömét.

[caption id="" align="aligncenter" width="250"] A stadion
[/caption]

– A görög csapat elnöke azzal fogadott, hogy továbbra is jól fogynak a nevemmel ellátott mezek – mesélte Détári. – A szurkolók sorszámozott Détári feliratos, Olympiakosz-felsőket vásárolhatnak. Az új stadion páholyában állandó széket kaptam, rávésték a nevem. Benne vagyok az Olympiakosz nagy családjában. Görögországban a klubok némileg másképp bánnak egykori játékosaikkal.

Détári a vasárnapi avatón pályára lépett. Egy tornán az európai gárdát vezényelte – teljesítményét minősíti, hogy győzött a csapata.
– Gyönyörű az új stadion. Hatalmas élmény volt itt játszani. Nincsen futópálya, a szurkolók közel ülnek a játéktérhez. Angol stílusú az egész. Az ülőhelyek felett fedett a lelátó, a stadion aljában üzleteket rendeztek be.

A tornagyőzelem után végigjártuk az egész létesítményt, az egyik boltban fél órán keresztül aláírásokat osztogattam.
Az Olympiakosz Pireusz öregfiúkcsapata is megkereste Détárit. Visszavárják őt.

– Jó kapcsolat alakult ki. Azt mondták, ha nemzetközi tornákon szerepelnek, akkor nekem is szólnak, bármikor mehetek.
Détári emellett megígérte a Pireusz vezetőinek, hogy edzői karrierje során soha nem vállal szerepet más görög csapatnál.
– Soha nem vállalnám el a PAOK, az AEK vagy a Panathinaikosz együttesét. Ha Görögországba szerződnék, akkor csak az Olympiakoszt választom.

Görögországi évek

Détári Lajost néhány hónappal azután szerződtette le az Olympiakosz 1988-ban, hogy a német kupadöntőben győztes gólt lőtt a Frankfurt színeiben. Koszkotasz, a görög klub elnöke akkora összeget fizetett érte, amekkorát azelőtt csak Maradonáért adtak ki a nagyvilágban. Döme két idényt töltött Pireuszban, 1990-ben megnyerték a Görög Kupát, majd az olasz Bolognához igazolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!