Hírek

2004.11.29. 06:19

Célegyenesben a kampány

Még a héten nyilvános vitát folytat határon túli magyar vezetőkkel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kettős állampolgársággal kapcsolatban.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Dluhopolszky László rajza
[/caption]Több határozatában is elmarasztalta a kormányt hét végén a
Fővárosi Választási Bizottság (FVB). Indoklásuk szerint a kabinet érdemben beavatkozott a kampányba, mindez pedig ellentétes a törvényekkel. A dokumentumból kiderül: a kormány többek között „A felelősséggel a nemzetért” címmel megjelent hirdetésekkel és „A felelős döntés” elnevezésű kampánykiadvánnyal próbálta befolyásolni a választókat.

 Közben hét végén tovább folytak a december 5-i népszavazással kapcsolatos kampányok. A Fidesz a fővárosi Városligetben tartott rendezvényt. A több tízezres tömeg előtt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt hangoztatta: a határon túli magyaroknak a kettős állampolgárság megadása egyetlen magyar állampolgárnak sem jelent többletkiadást. A volt miniszterelnök sorsdöntőnek nevezte a népszavazást. Mint fogalmazott: itt a lehetőség, hogy 10 milliósból 15 milliós nemzetet alkossunk. Ez történelmi tett, ami azt jelenti, hogy 85 év után ismét erős nemzetté válhatunk – tette hozzá.

 Ma a nemzeti radikalizmus és a bátor hazafiság küzd egymással
– mondta a népszavazással kapcsolatban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Azt is bejelentette, kész a nyilvános vitára a határon túli magyar vezetőkkel. A kormányfőt korábban Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Duray Miklós felvidéki és Ágoston András délvidéki magyar politikus hívta vitára. Gyurcsány annak a meggyőződésének adott hangott, hogy „a jövő felé kell tekinteni, és nem a nagyapáinkon elkövetett igazságtalanságokon busongani”.

A kancellárián nem fogadták a határon túliakat

Nem tudták átadni a hét végén a Miniszterelnöki Hivatalnak a kettős állampolgársággal kapcsolatos határon túli üzenetet a Nagyváradról gyalog érkező zarándokok. Egy héttel korábban indult húsz fiatal a kettős állampolgárság támogatására kérő petíciót adott át több állami veztetőnek.

László Boglár – Nagyváradról származó – kormányszóvivő közölte: megtalálják a módját, hogy a határon túli magyarság üzenetei eljussanak a kormányfőhöz is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!