Hírek

2004.11.27. 00:35

Budapest új burkolatot kap

Ma még kerülgetjük a kátyúkat, a gödrök szétrázzák az autókat, a buszokat, ám jövőre változás kezdődik a budapesti útfronton.

Vajta Zoltán

Jövőre Budapesten 65 kilométer utat újítanak fel, 13 milliárd forintból. Olyan fontos helyszíneken dolgoznak majd a munkagépek, mint például a Szentendrei út, a Balatoni út, a Budafoki út, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Király utca és a Baross utca. Szakértők szerint ennél több felújítást nem bír el a forgalom. Ha később is ebben a tempóban folytatódna a munka, 6-7 év múlva javulna az úthálózat minősége. Jelenleg épp az a baj az utakkal, hogy elmaradtak a karbantartások. Az ilyen elhanyagolt utakon törvényszerűen megjelennek a kátyúk. Tavaly 102 ezer volt belőlük, idén október végéig 101 ezret regisztráltak. Csak a felújítással lehet védekezni ellenük.
A magyarországi éghajlat nem kedvez az utaknak. Az aszfalt összetevőinek változtatásával lehet olyan utat építeni, amelyik ellenáll a forró nyárnak és a fagyos télnek. Ezek ugyancsak tönkreteszik az aszfaltot.
A fővárosi önkormányzat kezelésébe tartozó utak átlagéletkora 38 év. Az 1000 kilométer hosszú, 10 millió négyzetméteres úthálózaton bonyolódik az országos forgalom 80 százaléka. Azonnal 120, a közeljövőben 361 kilométert kellene felújítani.

Vajta Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!