Hírek

2004.11.17. 01:02

Bátor lány énekel a rivaldafényben

Hétévnyi siker után ugrott a bizonytalanságba az akkor csak kevesek által ismert Zsédenyi Adrienn. Megérte, szólóénekesként is feljutott a csúcsra. Szombaton élő koncerten bizonyítja kivételes tehetségét a Budapest Kongresszusi Központban.

Konkoly Edit

A pápai születésű lány Szentesen, a dráma tagozatos gimnáziumban tanult. Színésznő szeretett volna lenni, bár az énekesnői pálya is vonzotta. Tizenhat évesen Sík Olga tanárnőhöz járt fel énekórákra. A tanárnő biztatta, így hamarosan otthagyta az alföldi kisvárost.

Budapestre költözött, és minden idejét az énektanulásnak szentelte. A gimnáziumot is itt fejezte be. Érettségi után három évre újra megkísértette a színészi pálya. Aztán egyszer csak negyedmagával megalakította a Cotton Club Singerst.

Majd gondolt egyet, s váltott.
Díjak, elismerések, lemezeladási adatok árulkod-nak arról, hogy Adriennek érdemes volt a Cotton Club Singers együttesből továbblépnie.

– Mindig tudtam, hogy előbb-utóbb egyedül fogok énekelni. Csakhogy nagyon nehéz volt az elért sikereket otthagyni. Sokan próbáltak lebeszélni, és csak nagyon kevesen biztattak. Én azonban már döntöttem a szólókarrier mellett.

Adrienn szövegírókat, zeneszerzőket keresett, akikkel többnyire azóta is együtt dolgozik. Eleinte nők írták a dalszövegeit. Zséda akkoriban úgy érezte, csak nők tudják megfogalmazni az érzéseit. Azokat, amelyeket nap mint nap átélhetnek az aszszonyok egy kapcsolatban, egy házasságban.

– Nagyon fontos nekem, hogy feleség vagyok, hogy biztos lelki háttér van mögöttem. Amikor tizenhat évesen Pestre kerültem, kollégiumban, majd albérletekben laktam. Minden bizonytalan volt körülöttem, minden állandóan változott. Már akkor szerettem volna valakihez igazán tartozni. Szerettem volna valakit egész valómmal szeretni. Öt évvel ezelőtt megadta a sors.

Nem csak a magánélete sikeres, a szakma és a közönség is elismerte. Erről tanúskodik többek között az eMeRTon-díj, az Új Korosztály Művészeti Díj, az Otto-díj.  Az énekesnő most adta ki második lemezét, a Zséda-vue címűt. Az új korong dalai olyan dolgokról szólnak, amelyek mindnyájunkkal megtörténtek vagy megtörténhetnek. Felsorolja alkotótársait is, Rakonczai Viktor, Létray Ákos, Kiss Gábor, Major Eszter, Szabó Ágnes és Valla Attila nevét.

– Szeretet burkolja be a Zséda-vue-t. Szeretném, ha mindenki velem hallgatná ebben a burokban az angyalok suttogását
– mondja Zséda.

Zsédenyi Adrienn

Pápa, 1974. december 30.

Tanulmányok: Szentes, dráma tagozat, de Budapesten érettségizett

Szabadúszó színész: Arany János Színház, Független Színpad, Krétakör Színház, Új Színház

1995: diploma szociálpedagógiai szakon

1994–2001: a Cotton Club Singers tagja

Önálló albumok: Zséda (2003), Zséda-vue (2004)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!