Hírek

2004.12.01. 00:14

Akcióban az ÁNTSZ ellenőrei

Sok szállodában és bevásárlóközpontban még mindig nem jelöltek ki dohányzóhelyet. Az ÁNTSZ tisztiorvosai és ellenőrei két nap alatt mégis „csak” 630 ezer forint bírságot szedtek be.

Tóth Tímea

Nem is annyira törvényszegőek a fővárosiak, mint gondolnánk. Legalábbis a tilosban dohányzás területén. Ez közölték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékesei.

A legutóbbi kétnapos akció ellenőrzése során ugyanis a vártnál kevesebb helyen értek tetten szabálysértőket. A kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint november 23-án és 24-én olyan helyeken is megjelentek az ellenőrök, ahol máskor nem szoktak. Az akciót, idén már másodszor a fővárosi tisztifőorvos rendelte el. Minden hatósági jogkörrel rendelkező dolgozónak ki kellett vonulni a főváros különböző területeire.

– Több mint 1500 helyszínt ellenőrzött kétszázhatvanét kollégánk a két nap alatt! Ehhez képest mindössze harminchat esetben szabtunk ki büntetést, 630 ezer forint értékben – összegezte az eredményeket Végh Erzsébet, a budapesti ÁNTSZ főorvosa, aki egyben a dohányzás visszaszorítása érdekében végzett munka szervezője is.

– Voltak persze kirívó ellenpéldák is. Így az egyik főiskola vezetője a kijelölt hely helyett a saját szobájában gyújtott rá. Ott ahol a diákjait és a vendégeit fogadja. Az egyik pályaudvar vonatkísérői pedig, szintén szabálytalanul, a pihenőhelyükön dohányoztak. Ők egyébként visszaeső törvényszegők, ezért most nem úszták meg a büntetést.
Néhány közintézmény azonban dícséretet érdemelt.

– A XX., XXI., XXIII. kerületi bíróság épületében olyan módon jelölték ki a dohányzóhelyeket, hogy több intézmény a csodájára járhatna – tette hozzá a doktornő.

Akár százezer forint is lehet a bírság

A tiltott helyen dohányzókat maximum tízezer forintos bírsággal lehet sújtani a helyszínen. A nemdohányzók védelméről szóló törvény megsértéséért azonban akár harmincezer forint büntetés is kiszabható. Ha egy üzemeltető nem jelöl ki szabályos dohányzóhelyet, akkor 50-100 ezer forintos bírsággal büntethető.

A mostani ellenőrzés során a fővárosi ÁNTSZ munkatársai tizenöt helyen szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 133 ezer forintot. Az egyéb, nyilvántartott helyszíneken pedig tizenkét esetben állapítottak meg szabálytalanságot. Ezért 52 ezer forint büntetést kellett befizetni az érintetteknek. Egészségvédelmi bírságot a kiemelten ellenőrzött egységekben, például irodaházakban fizettek a szabályszegők, 345 ezer forint értékben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!