Hírek

2004.11.16. 00:46

Adu ász Amerikából!

Kilenc év alatt negyedszer nyerte meg az Egyesült Államok labdarúgó-bajnokságát (MLS) a Washington D. C. United csapata.

Riskó Márton

Az amerikai együttes 15 éves csatára, Freddy Adu történelmet írt azzal, hogy ilyen fiatalon bajnokcsapatban szerepelt. Adu papírjai szerint 1989. június 2-án született Ghánában. Ezt az időpontot néhányan megkérdőjelezik, hiszen Afrikában még manapság is előfordul, hogy a születésnél jóval később anyakönyveznek valakit. Kivételes adottságaival hamar felhívta magára a figyelmet a színes bőrű játékos.

Már gyermekkorában azt állították róla, hogy ő lesz a 21. század legjobb labdarúgója. Adu nyolcéves volt, amikor édesanyja zöldkártyasorsoláson bevándorlási lehetőséget nyert az Egyesült Államokba. 2003-ban megkapta az amerikai állampolgárságot, így játszhatott a 17 éven aluliak korosztályos válogatottjában. (Ő volt a valaha volt legfiatalabb já-
tékos, aki ilyen tornán szerepelt.) Ekkor még csak 13 éves volt, s John Ellinger szövetségi edző a következőt nyilatkozta vele kapcsolatban:

„Amikor a pályán látom, nem hiszem el, hogy csak ennyi idős. Olyan, mintha már korábban is játszott volna ezen a szinten.”
Adu idén mutatkozott be a Washington D. C. Unitedben, és gyorsan megszerették a szurkolók. Többek között azért, mert csatárként és támadó középpályásként is egészen kiváló megmozdulásokra képes. Sokak szerint elkerülhetetlen, hogy Adu zavartalan fejlődése érdekében Európába költözzön. A sztárcsapatok mindenesetre tárt karokkal várják.

Olyan nagy tehetség, mint Pelé, a futballkirály?

Az MLS legutóbbi idényében öt gólt, illetve három gólpasszt elérő Adut a legendás Peléhez hasonlítják. A ghánai származású játékos, akárcsak egykor a brazil csillag, rendkívül fiatalon robbant be a labdarúgás világába. 2003-ban hat évre szóló szerződést írt alá a washingtoni klubhoz, pedig olyan világhírű csapatok érdeklődtek iránta, mint a Manchester United, vagy az Internazionale. A NIKE sportszergyártó cég egymillió dolláros (körülbelül 188 millió forint) szponzori szerződést

kötött a fiatal futballistával.

Államok labdarúgó-bajnokságát (MLS) a Washington D. C. United csapata. Riskó Márton -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!